Saturday, November 26, 2016

Permata Pintar



Bismillah.

Bukan, saya bukan pelajar asasi permata pintar. SPM pun dapat 1 A+ je pun. Mesti dah kena tolak awal-awal kalau saya mohon belajar ke sini. Dan, memang tak pernah dengar pun fasal program permata pintar. Yang saya tahu ialah nak masuk form 6, atau belajar di matrik kalau dapat dapat form 6.

Cuma ada sesuatu yang menarik, yang ingin saya kongsikan.

Sebenarnya, saya sekarang dah masuk final year, atau to be more specific, belajar third year dalam Ijazah Sarjana Muda Sains (Kimia). So, umur pun bukanlah muda-mudi lagi.

Tapi, saya tak tahu kenapa, mungkin sebab fizikal saya yang macam masih kebudak-budakan, yang menyebabkan orang tersalah sangka yang saya ini, masih budak-budak.

"Awak ni, pelajar tahun 1 kan?"

"Saya tak pernah nampak awak di sini. Awak dari permata pintar kan?"

"Umur awak berapa? Nampak macam baru tingkatan 4."

Masih tak faham, kenapa orang tak dapat bezakan saya dengan pelajar first year atau pertama pintar.

Janggut dah ada, tapi tak dapat beri justifikasi yang saya ni dah besar dan dewasa.

Perkara ni asyik bermain-main dalam benak fikiran.

Kadang-kadang saya rasa stress yang teramat. 

Adakah saya perlu lakukan satu perubahan?

Ya, sekarang saya memang makan secara konsisten, sebab nak naikkan berat badan. 

Mungkin juga badan saya bila orang lain nampak, macam kecil sangat. 
Ada yang bahkan kata saya ni babyface. Lol.

Ada jugalah saya buat workout ringan dalam bilik, buat push-up sampai tangan rasa nak putus.

Kononnya nak bina otot supaya badan besar sikit.

Saya memang jenis yang suka makan. Tapi, still, tak besar-besar juga.

Wajah saya? Janggut ada, jambang tiada, Mungkin itu yang belum melayakkan saya sebagai lelaki yang matang. Benarkah?

Stress juga.

Berdamping dengan kawan-kawan, yang rata-rata berbadan besar, yang apabila saya nak bercakap, saya perlu mendongak ke atas sikit.

Sampai bila?

Entahlah.

Mungkin saya perlu lebih banyak bersabar, dan belajar erti syukur.

Allah tak cipta sesuatu dengan sia-sia.

Allah jadikan wajah saya seperti babyface, kerana ada sebab, yang saya sendiri perlu cari, atau tak perlu cari.

Ada beberapa pemuda yang saya kenal tulisannya, seperti Afiq Sazlan dan Asyraf Farique. Walaupun tak ada jambang dan badan tak berapa nak besar, tapi semangat yang ada pada mereka itu tidak mematahkan usaha mereka untuk terus memberikan inspirasi kepada ummah.

Gelaran permata pintar yang selalu diberikan oleh orang kepada saya, mungkin juga satu doa, bahawa ada sesuatu yang perlu saya gilap untuk kepentingan manusiawi.

Jadi itulah.

Pretend like nothing's happen. 

Lagipun, seronok juga ada wajah keanak-anakan atau babyface. 

Sentiasa disayangi, dan sentiasa dilindungi.

Hihi.



1 comment:

  1. Assalamualaikum abang , saya pelajar lepasan matrik dan akan smbung belajar di ukm . Saya ambik kos sama macam abang kot,boleh kongsi tips tak ? Or rujukan ke .. srs tkut ni ahahahahah

    ReplyDelete

Sila tanda 'Notify Me' supaya anda mendapat balasan komen dari saya in sha Allah. :)