Wednesday, February 4, 2015

Ada Apa dengan Sarjana Muda Sains (Kimia) dan Konco-konconya?

Ini ialah konsep VSEPR. Sangat comel.


Bismillah.

Assalamualaikum. Moga semuanya sihat dan tenang-tenang sahaja.

Untuk entri kali ini, aku akan berkongsi mengenai Ijazah yang sedang aku ambil sekarang iaitu Ijazah Sarjana Muda Sains (Kimia). Memandangkan sekarang kan musim bebudak Matrik/Asasi/Diploma/STPM/A-Level nak isi UPU bagai untuk sambung pengajian ke tahap Sarjana Muda di universiti kelak, maka aku pun tak terkecuali untuk merebut peluang keemasan ini demi berkongsi sesuatu dengan you all, especially adik-adik terchenta yang dah tak sabaq-sabaq nak menjejakkan kaki ke universiti. Huhu.

Buat pengetahuan, aku memang pilih bidang Kimia ini bukan sebab aku dari dulu minat kursus Kimia. Bahkan masa sekolah menengah aku palinglah tak suka menghadap dengan benda Kimia alah bagai garam phenolphthalein titration dipole-dipole moment ni eh. Aku dulu nak sangat jadi doktor, kalau nak jadi doktor kena ambil perubatan. Tapi bila dah masuk sekolah menengah, dengan faktor luaran seperti terikut-ikut dengan orang-orang kenamaan yang popular gitu, aku pun yang pada waktu itu mengalami krisis identiti (eh?) pun nak jugalah bercita-cita nak ambil bidang yang untuk orang popular tu macam bidang Komunikasi Massa, Kepramugaraan (ada ke kursus ni?), Penyiaran dan seumpamanya. Tapi, bila aku dah kena tarbiah itu dan tarbiah ini, mulalah aku sedar mengenai soal tanggungjawab, soal amanah yang patut dipikul oleh khalifah yang akan memakmurkan bumi ini, juga aku sedar mengenai keikhlasan menuntut ilmu itu adalah semata-mata kerana Allah, bukannya disebabkan faktor materialistik, populariti, kekayaan, kemasyhuran dan whatsoever. Betapa terkinja-kinjanya aku pada ketika itu, berangan nak belajar ilmu-ilmu penyiaran itu semata-mata untuk tujuan popular bagai. Oh. Nasib baiklah aku sempat ditarbiah ketika memasuki Matrikulasi. Belajar sains tulen merupakan satu peluang yang tak patut aku lepaskan kerana peluang sebegini hanya dikurniakan untuk mereka yang bernasib baik sahaja. Memanglah agak payah nak carry subjek-subjek seperti Kimia, Fizik, Biologi dan Matematik ni. Aku sendiri rasa cemburu tengok kawan-kawan aku ambil bidang akaun, ekonomi, sejarah bagai semua tu sebab nampak macam senang.

But at the end, I realised that everything is made for a reason. Tuhan sudah tetapkan sesuatu untuk kita, meskipun kita sendiri tidak suka pada mulanya. Aku husnudzon dan bersangka positif sahaja. Lama-kelamaan, barulah aku sedar bahawa mana-mana bidang pun susah nak belajar. Pendidikan Seni yang korang cakap senang nak mampuih tu pun bukanlah sesenang yang korang fikirkan cik oii. Kawan aku yang sama matrik dengan aku ambil Sains Tulen, tapi dapat kursus Seni Gunaan (Seni Halus) di UNIMAS. Mungkin bukan sebab rezeki dia kan. Tapi seriyesly, dia cakap belajar Seni ni tersangatlah susah especially untuk dia yang memang tak ada basic langsung mengenai seni sebab last sekali kami bebudak sains tulen belajar Pendidikan Seni Visual adalah ketika tingkatan 3, maka silalah bayangkan betapa terkial-kialnya kawan aku perlu survive dalam bidang Seni ini. Walaubagaimanapun, sesusah nak mengejar tupai pun bidang yang kita belajar itu, yakinlah bahawa pengakhirannya pasti membawa kejayaan. Mungkin pada awal semester kita dapat less than 2.5 pointer, tapi jangan anggap itu sebagai indikator bahawasanya kita dah tak berjaya. Bukan. Sebaliknya, teruskan usaha. Terus maju ke hadapan. Masih banyak semester lagi yang berbaki untuk kita memperbaiki prestasi akademik kita.



Dan sesungguhnya kesudahan keadaanmu adalah lebih baik bagimu daripada permulaannya.”
Surah Ad-Dhuha (4)



(Oh ya for the first time aku letak ayat Al-Quran dalam blog ni. Kalau ada silap mohon teguran ya. Rasanya semua boleh tafsir ayat tersebut kan?)

Sekian mukadimah yang panjang lebar. Dah, jangan bebel panjang-panjang, dah macam bagi ceramah agama pula. Tak fasal-fasal ada yang nak hempas laptop sebab tujuan nak baca info tentang bidang Kimia ni tak tercapai. Huhu. (Jangan lempar tomato).



Rumusan daripada mukadimah aku itu ialah aku akhirnya memilih Kimia disebabkan faktor-faktor seperti senang, tak perlu nak bedah katak dan tikus, banyak melukis (especially Kimia Organik yang tersangatlah best nak melukis dan Kimia Tak Organik dengan orbital overlappingnya yang awesome dan mengujakan ewah!), formula tak banyak macam Fizik dan balik-balik benda yang sama. Itu tanggapan awal aku sebelum aku masuk universiti.



Buat pengetahuan lagi bagi yang tak tahu-menahu, aku belajar di UKM, Kampus Induk Bangi, Selangor. Bidang Kimia aku terletak di bawah Fakulti Sains Teknologi (fakulti sains yang paaaaaaaaaaaaaaaling besar di Malaysia), dalam Pusat Pengajian Sains Kimia dan Teknologi Makanan.



Teknologi Makanan?



Ya. Kami bebudak Kimia akan belajar bersama dengan bebudak Sains Makanan atau nama handsomenya, Food Science. Oh ya, buat pengetahuan anda juga, kami turut belajar Kimia berserta dengan bebudak Sains Forensik yang super cool dan awesome lagi sporting gegila. Silibus budak Sains Forensik adalah sama dengan silibus budak Sains Kimia, cumanya mereka perlu mempelajari lagi subjek-subjek dari Biosains seperti Biokimia dan juga subjek Fakulti Sains Kesihatan. Selain budak forensik, budak Pure Fizik yang terlalu minoriti jumlahnya pun belajar dengan kami sekali tapi untuk subjek tambahan kami sahaja.



Mari aku perkenalkan 5 bidang Ijazah Sarjana Muda di bawah Pusat Pengajian Sains Kimia dan Teknologi Makanan atau nama comelnya PPSKTM.



Kimia itu terlalu comel dan hanya orang-oang yang comel sahaja sangat sukakannya. Eh? 




Kimia

Bidang Kimia Tulen inilah yang aku belajar sekarang. Kami akan belajar mengenai teori-teori Kimia yang telah dipelajari sejak dari sekolah menengah lagi tetapi akan belajar secara mendalam lagi. Belajar mengenai atom, molekul, polimer, bioorganik, semualah yang ada kaitan dengan Kimia. Fyi, program Kimia Tulen ini adalah program yang paaaaaaaaaling mencabar sekali kerana subjek-subjek yang kami ambil adalah terlalu banyak pada satu satu sem. Meskipun jumlah jam kredit kami lebih kurang sama sahaja dengan program sains tulen yang lain, tetapi kami harus menerima hakikat bahawa pagi sehingga ke petang ada sahaja kelas yang berlambak banyak. Untuk tahun dua sahaja, wajib major kami ada 14 subjek, manakala untuk tahun ketiga pula sama iaitu 14 subjek tetapi pada semester 1 tahun 3 wajib major kami ada sembilan subjek (pengsan berguling-guling). Dan ketika final exam pun, terlalu banyak kertas exam kami. Harapnya tak adalah semput nak menjawab paper nanti kan. Tahun pertama, kami belajar 3 subjek untuk kedua-dua semseter iaitu Kimia Fizik 1, Kimia Analisis Asas, Amali Kimia I, Kimia Organik 1, Kimia Tak Organik Asas dan Amali Kimia II. Oh ya lupa nak beritahu, untuk tahun pertama, budak-budak Kimia, Oleokimia, Teknologi Kimia, Food Science dan Forensik akan belajar keempat-empat subjek ini. Bila dah masuk tahun kedua nanti barulah masuk ke pengkhususan masing-masing dan budak Kimia jangan haraplah awak nak meng-OLEO-kan diri atau meng-TEKNO-kan diri sebab awak tetap kena belajar benda-benda Kimia semua tu sampai habis. Titik.


Oleokimia

Nampak comel je benda OLEO ni kan? Tapi bidang Oleokimia ini merupakan kajian bidang Kimia yang berasaskan minyak, petroleum semua tu. Kalau korang suka benda-benda kosmetik, mempunyai keobsesian terhadap produk kosmetik Maybelline, Rejoice, Pantence, Olay Total Effect dan segala bagai produk kegilaan gadis-gadis tu maka inilah bidang yang sesuai dengan anda. Belajar Oleokimia juga bermaksud korang sanggup mencintai minyak dan meng-OLEO-kan diri. Belajar mengenai kefarmasian, bahan industri and so on. Mengikut statistik kasar aku, kebanyakan pelajar yang mengambil bidang ini adalah terdiri dari mereka yang berbangsa Cina.


Teknologi Kimia

Nama lain bagi bidang ini ialah Kimia Industri. Bidang ini menggabungkan pengetahuan Sains Kimia (Kimia Tulen), Kejuruteraan Kimia, Teknologi Maklumat dan Pengurusan Perniagaan. Obses untuk menghasilkan penginovasian dan ingin muncul di Malaysian Book of Record kerana produk inovasi Kimia? (Wahahahahahaha) Maka inilah bidang yang sangat sesuai untuk anda. Korang akan belajar segala jenis pengekstrakan Kimia, macamana nak cipta Kimia itu dan ini (betulkah apa yang aku bebelkan ini?) dan bagaimana ingin mengekalkan kelestarian alam sekitar. Dan again, dari kaca mata aku yang sememangnya tidak berkaca mata, kebanyakan budak Teknolog Kimia ini adalah lelaki yang macho, rambut terpacak, cool dan sedikit aura ganas. Wahahaha.


Sains Makanan (Pemakanan / Pengurusan Perniagaan)

Program ini dipecahkan kepada dua, iaitu nak ambil dengan Pemakanan, atau dengan Pengurusan Perniagaan. Program Food Science ini lebih lama berbanding ketiga-tiga bidang sebelum ini iaitu 4 tahun. Bila cakap fasal makanan, tak perlulah aku nak ulas pepanjang kan? Sudah semestinya kajian utama pelajar Food Science adalah mengenai industri makanan yang kian berkembang seiring dengan pertumbuhan populasi manusia. Aku masih ingat lagi masa hari pertama aku mendaftarkan diri ke UKM, aku dibawa ke tapak gerai pelajar Food Science yang menjual produk coklat mereka. Rasanya tersangatlah manis. Harga sekotak macam RM13 tak silap. Sungguh kreatif dan inovatif usaha mereka itu.


Okey. Aku dah selesai huraikan satu persatu setiap bidang yang terdapat dalam PPSKTM. Izinkan aku berehat sebentar sambil berbueno dan melonggarkan urat-urat sendi tangan yang berotot lembik dek terasa kejang dan kesemutannya akibat sudah lama tidak menaip. Aduh!

Adik-adik semua, bagaimana? Ada rasa teruja tak nak sambung dalam bidang Kekimiaan ini? Aaa, macam gitulah. Semangat sikit. Senyum sikit. Okey.



Get ready for the next topic. Uhuk-uhuk.



Mengenai subjek-subjek pula, seperti yang aku dah kata tadi, subjek program Kimia sangat banyak. (By the way sekarang aku akan fokus untuk program Kimia aku sendiri.) Bila aku tanya dengan teman-teman satu bidang Kimia dengan aku di USM, diorang kata subjek diorang lagi sedikit dari budak Kimia UKM. Subjek-subjek diorang namely Kimia Fizik, Kimia Analisis, Kimia Organik dan Kimia Tak Organik. Bezanya subjek-subjek itu ada tahap-tahapnya seperti Kimia Fizik I dan Kimia Fizik II. Tapi budak Kimia di UKM lain pula ceritanya. Cabang-cabang Kimia seperti yang telah aku mentionkan iaitu Kimia Fizik, Kimia Analisis, Kimia Organik dan Kimia Tak Organik, semuanya dipecah-pecahkan menjadi small pieces. Sebab itulah kenapa subjek kami boleh sampai ada 14 wajib major untuk tahun 2 dan tahun 3 respectively. Berikut merupakan senarai subjek yang wajib diambil oleh pelajar Kimia Tulen.



     STKK1012 Amali Kimia I
STKK1022 Amali Kimia II
STKK1103 Kimia Fizik I
STKK1303 Kimia Tak Organik Asas
STKK1503 Kimia Organik I
STKK1702 Kimia Analisis Asas
STKK2052 Amali Kimia III
STKK2062 Amali Kimia IV
STKK2132 Kimia Fizik II
STKK2123 Spektroskopi Asas
STKK2133 Pemangkinan Kimia
STKK2223 Pengurusan Industri Kimia
STKK2313 Kimia Kumpulan Utama dan Peralihan
STKK2323 Kimia Koordinatan
STKK2513 Kimia Organik II
STKK2523 Penentuan Struktur Molekul
STKK2713 Statistik Kimia
STKK2723 Kaedah Pemisahan
STKK2913 Kimia Polimer I
STKK2942 Kimia Polimer II
STKK3112 Kinetik Kimia
STKK3132 Elektrokimia
STKK3152 Kesimetrian Molekul
STKK3313 Kimia Keadaan Pepejal
STKK3323 Kimia Organologam dan Biotakorganik
STKK3513 Kimia Organik III
STKK3523 Kimia Bio-organik
STKK3713 Instrumentasi Kimia I
STKK3723 Instrumentasi Kimia II
STKK3733 Kimia Alam Sekitar
STKK3886 Latihan Industri
STKK3932 Kimia Polimer III
STKK3992 Latihan Ilmiah I
STKK3996 Latihan Ilmiah II


(Pengsan).



Aku tak nak ulas mengenai setiap subjek, sebab aku sendiri baru belajar tahun pertama dalam bidang ini. Oh ya, selain itu, semua pelajar PPSKTM adalah DIWAJIBKAN untuk mengambil subjek Matematik untuk kedua-dua semester pada tahun pertama. Nama subjek itu sangat comel, iaitu Teknik Matematik I dan Teknik Matematik II. Nak tak nak, kitorang kena juga belajar benda Matematik bagai ni. Oh oh, lupa lagi (banyaknya aku lupa, dah kena simptom Alzheimer ke apa?), subjek Teknik Matematik adalah sepenuhnya diajar dalam bahasa Melayu. Meaning that, bila jawab exam nanti semuanya adalah dalam bahasa Melayu. Jadi, sila jangan berlari sambil tercirit-birit (eh) apabila membaca terma-terma Matematik yang sangatlah kedengar comel gitteww seperi nombor nisbah, nombor khayalan, pembezaan, kamiran, cebis demi cebis, terbitan, ketakselanjaran, persamaan pembezaan biasa, kecekungan dan banyak lagilah stuff-stuff yang awesome! Muahahahahahahahaha. Tapi jangan risaulah, subjek-subjek Kimia setakat yang saya belajar ini adalah dalam bahasa Inggeris, tapi untuk subjek-subjek Kimia yang akan diajar pada tahun kedua dan keempat nanti, dah ada yang guna bahasa Melayu. Jadi, bersedialah dari sekarang!



Selesai sudah bebelan aku mengenai bidang Kimia ini. Aku tak kongsi lagi mengenai subjek-subjek tambahan atau dikenali sebagai program Citra. Maybe aku akan kongsi pada entri-entri akan datang. So sebelum itu, buat adik-adikku yang terchenta, yang memasang impian, harapan dan angan-angan setinggi-tinggi Gunung Kinabalu, tinggi lagi sayang sama kamu, eh melalut wahahahahaha. Ok ok. Serius.



Oh ya, sebagai disclaimer, aku tampalkan petikan ayat dari kawan-kawan aku sendiri yang mana semuanya adalah pelajar Kimia Tulen. Ayat-ayat yang aku siarkan adalah perkongsian mereka mengenai cara untuk meminati Kimia, bagaimana untuk skor dalam Kimia ini. Sakit tangan aku nak taip balik ayat-ayat mereka ini semata-mata untuk you all tau. Tapi demi you all, lautan coklat cadbury dan hujan cheesy wedges sanggup kuharungi. Wahahaha.



Ok, ok. Jom.



Ehem ehem. Sebagai pelajar Kimia, awak kena banyak membaca. Rajin-rajin pergi library. Jangan tinggal ibadat wajib dan banyakkan amalan sunat.” - Boy



Dulu masa kat matrik kan, I selalu jumpa lecturer. Walau tak ada soalan pun, I tetap jumpa mereka. Tapi sekarang dekat universiti ni, I rasa macam awkward gitu nak jumpa. So, bila dah masuk universiti ni, you all kenalah buat temujanji dengan pensyarah. Whatsapp ke, emel ke. Sebab diorang semua tu confirm busy dengan research.” - Seratul Jemiah



Kalau sayalah bah kan, saya akan cuba kaitkan Kimia dengan environment supaya minat saya tu semakin mendalam, sebab everything di sekeliling kita ini, semuanya Kimia. Just dari kita mau fikir atau ndak. Kalau just mau tengok buku, memang ndak ada benefit sangat pun dan boring. Hihihi. Dan kalau kamu sudah nampak kewujudan Kimia di sekeliling kita tu, perasaan ingin tahu itu pasti ada. Perasaan ingin tahu tu sangat bagus sebenarnya.” - Nur Aida Arasid



Assalamualaikum. Pada sayalah kan, saya minat Kimia. Sebab saya suka eksperimen dia. Eksperimen dalam Kimia ni, penuh dengan warna-warni, itu yang menarik minat saya. Hehe. Tapi if kita betul-betul nak meminati sesuatu subjek tu, kita kena rasa macam enjoy bila belajar tentang subjek tu. Jujurnya, macam masa saya kat matrik, saya suka bila baru nak start mengenal organic compound. Rasa macam best, and setiap compund tu, ada keistimewaan dia sendiri. And bila nak naming dia pun macam satu cabaran sebab kadang-kadang kita boleh confuse. Hmm, ini pendapat sayalah, tapi jangan beritahu sesiapa. Hehe. Kalau boleh, rahsiakan nama saya, harap dapat membantu. :)” - Hamba Allah


Personally, saya dulu masa form 4 , langsung tak minat Kimia! Hehe. Dalam lab pun duduk belakang sekali, bila cikgu mengajar, saya tidur, yalah masa form 4, honeymoonlah katakan. Boleh agaklah result berapa kan, saya dapat D! Bila form 5, timbul rasa menyesal dan insaf. So memang nak back up balik form 4 tu memang terkial-kiallah. So tip saya, saya buat latihan dan nota kecil. Latihan tu pula dari akhbar SKOR. Memang berhasillah.



Sambil buat sambil rujuk bukulah. Lepas tu tambah nota sikit-sikit kat tepi-tepi tu, kalau tak faham jumpa cikgu. Memang kalau kita selalu jumpa cikgu ni mereka akan ajar sungguh-sungguh dan siap bagi ekstra soalan lagi. Lepas tu, share soalan tu dengan kawan-kawan Cerita balik dekat mereka tentang soalan-soalan yang telah kita jawab. Seriyesly, tanya mana-mana pelajar cemerlang pun, tip kejayaan adalah sentiasa bertanya cikgu dan, tak lokek ilmu. Hehe. Alhamdulillah trial and SPM dapat A untuk Chemistry. Then masa di matrikulasi pun dapat A untuk both semesters. Harap dapat membantu. :)” - Asyie



Fuh. Amacam? Dah rasa lebih bersemangat dan berani sahut cabaran untuk menceburi bidang Kimia yang menjanjikan peluang pekerjaan yang terbentang luas ini? Harapnya begitulah. Hehe. Moga sedikit sebanyak dapat membantu buat korang especially untuk adik-adik terchenta yang mungki sekarang sedang tercari-cari halatuju pendidikan selepas ini.



Okey, itu aje entri kali ini. Tunggu entri akan datang pula. Kalau ada soalan boleh tanya kat FB. Senang. Kalau ada sebarang kesilapan fakta dalam entri ini mohon perbetulkan.



Oh ya, mohon doa dari semua rakan pembaca agar keputusan final exam nanti aku dapat gred yang cemerlang. (Dapat dekan pun ok juga!)



Amiiiin.



Assalamualaikum.





209 comments:

  1. salam.
    saya berminat nak amik sains tulen mase form 4 tapi malangnya sekolah saya x ada aliran tu. jadi , boleh x saya amik aliran sains masa stpm atau pun boleh x saya nak amik pra sains, dengan syarat saya dapat semua A kecuali bahasa arab?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumsalam.

      Agak susah sebenarnya untuk sambung ke aliran sains ketika STPM sekiranya saudari bukan dari aliran sains. Nasihat saya, saudari kena usahakan diri untuk mendapatkan sekolah yang menawarkan subjek sains, ataupun saudari daftar subjek sains di sekolah saudari, tetapi saudari perlu mencari tutor/guru tuisyen untuk mengajar saudari dalam subjek Matematik, Kimia, Fizik dan Biologi.

      Semoga Allah permudahkan.

      Delete
    2. Salam..sy trpilih intvw ukm mggunkan video..kos yg sy dpt srjnmuda sains kepujian kimia..so sy nk minta tips tuk buat video yg efektif tuu..??

      Delete
    3. Waalaikumussalam. Yakinkan penemuduga bahawa anda layak untuk menerima kursus itu.

      Delete
  2. Saya pelajar ukm jugak ! tapi lain fakulti .btw nice info for those yang masih mencari hala tuju :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Oh, ya? Dari fakulti mana? Thanks by the way. Semoga entri-entri di sini memberi manfaat kepada semua.

      Delete
  3. course biokimia d ukm okai x? pointer kena tinggi ke? kalau stakat 3.5 ..... hmmm...... ke sains physic lg ok? hahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mana-mana kursus pun bagus. Ikutlah kemampuan saudara. Sekiranya sudah rezeki, pasti Allah berikan yang terbaik. :)

      Delete
  4. assalamualaikum, tumpang tnye, :D kebanyakan program di ukm terutama course sains makanan dan pemakanan blajar dlm bm atau bi?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumussalam.

      Dalam bahasa Inggeris dan bahasa Melayu in sha Allah.

      Delete
  5. Salam'alayk, saya baru dapat temuduga dalam bidang sarjanamuda sains kimia di ukm ni. Temuduga saje, belum masuk lagi. Saya nak tanya, skop pekerjaan dalam bidang ni apa ya? Maybe boleh tambah dalam isi temuduga nanti. Btw, temuduga in form of video

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumussalam.

      Pertama sekali tahniah kerana berjaya menempatkan diri dalam temuduga.

      Bidang Kimia sangat luas skop pekerjaannya, boleh jadi pensyarah, penyelidik, guru, masuk dalam Kimia Forensik, Sains Makanan dan inovasi teknologi Kimia in sha Allah.

      Delete
    2. hai. saya pun sama. but in sains makanan and pengurusan perniagaan.

      Delete
  6. assalam. terimakasih atas perkongsian awak., boleh ceritakan dgn lebih lanjut tentang sains makanan dan pengurusan perniagaan? saya ada iv untuk course ni tapi saya tak tahu nak cakap apa.. contohnya apa bidang pekerjaan?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumussalam.

      Alhamdulillah, semoga mendapat manfaat.

      Sains Makanan dan Pengurusan Perniagaan adalah bidang kursus di bawah PPSKTM (Pusat Pengajian Sains Kimia dan Teknologi Makanan), adik-beradik kepada pelajar Kimia sekali. Cumanya, keunikan bidang Sains Makanan yang saudari dapat ini ialah disertakan sekali dengan kredit Pengurusan Perniagaan, maksudnya saudari akan belajar sekali di fakulti ekonomi Pengurusan in sha Allah.

      Basically bidang ini sangat diperlukan lebih-lebih lagi dalam proses industri makanan. Namun, pengetahuan dalam Kimia amnya seharusnya ada dalam setiap graduate. Saudari akan belajar selama 4 tahun sama dengan pelajar Sains Makanan dan Nutrisi, akan belajar benda yang sama seperti pelajar Kimia biasa, cumanya pada sem 1 pelajar2 sains makanan akan didedahkan terlebih dahulu dengan subjek Kimia Organik 1.

      Banyak yang boleh saudari kecapi dalam bidang ini, sebagai contoh, bisnes dalam pembikinan coklat bermutu tinggi, bahkan saudari juga boleh menyertai bisnes di fakulti sains teknologi sendiri in sha Allah.

      Delete
  7. salam :) nak tanya sekarang dah sem berapa? and proses pembelajaran dalam bahasa melayu ke?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumussalam.

      Sekarang saya semester 2, in sha Allah bulan 9 masuk semester 3. Pembelajaran dalam bahasa Inggeris dan bahasa Melayu.

      Ikut pensyarah juga sebenarnya.

      Tapi untuk subjek Matematik dan Statistik memang sepenuhnya dalam bahasa Melayu.

      Kalau dapat Prof Wan Yaacob, beliau memang akan ajar Kimia Organik 1 sepenuhnya dalam BM.

      Semoga membantu in sha Allah.

      Delete
  8. Assalamualaikum,saya nak tanya selalunya yang dapat tawaran masuk ke program sarjanamuda sains kimia di ukm ni pointer berapa ya?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumussalam warahmatullah.

      Saya kurang pasti dik. Pointer hanyalah syarat. In sha Allah, ada rezeki adik untuk ke program Kimia nanti.

      Delete
    2. Ooo nurin . Tak mengajak nak bertanya ye .😐

      Delete
  9. salam. boleh saudara terangkan sedikit major kimia petroleum? amat berharap ada someone tolong definisikan what is it. thanks

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumussalam warahmatullah. Saya kurang pasti mengenai Kimia Petroleum. Rasanya ia sama dengan Oleokimia, iaitu bidang kajian kimia terhadap sektor perminyakan. Perbetulkan saya sekiranya salah in sha Allah.

      Delete
  10. Bertambah semangat saya membaca coretan farid ni. Keep it up, semoga cita-cita farid berjaya dicapai dan good luck untuk semester akan datang. Moga Allah mempermudahkan urusan farid untuk membanggakan keluarga, masyarakat dan negara.

    ReplyDelete
    Replies
    1. In sha Allah Harith. Terima kasih sebab sudi baca hihi. :)

      Delete
  11. Assalamualaikum.saya baru je dtwarkan course ijazah sains kimia tapi saya sebenarnya nak course chemical eng. Course sains kimia ni more to hafal2 org cakap and saya sgtlah lemah menghafal.chapter polymer time matrx pon saye x penah faham and hafal.saya buntu and what should i do?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumussalam.

      Kimia dan Kejuruteraan Kimia adalah dua bidang yang sangat jauh berbeza.
      Untuk Kimia, menghafal tanpa memahami tidaklah membantu kita dalam pelajaran. Sebaliknya Kimia memerlukan kita untuk memahami konsep dengan sepenuhnya, dan melibatkan sedikit algebra. Kimia polimer tu, kalau kita faham secara logik in sha Allah boleh. :)

      Delete
  12. Salam ini mgkin lari dripada tajuk.huhu.bolehkah lulusan sains kesihatan pemakanan menjadi jurutrera makanan??

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumussalam. Saya tak berapa pasti untuk soalan itu. Maaf ya.

      Delete
  13. Lari tajuk ke?haha.saya dulu amek sains fizikal kat matrx.tapi ditawarkan kat utm dlm sains kimia.saya kalau boleh nak chemical engineering tapi x de rezeki.persoalannye sains kimia ni saya boleh bawak ke.sebab saya lemah organic chemistry.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tak lah.

      Boleh in sha Allah. Awak jangan risau okey. Kimia organik senang kalau awak fokus dalam kuliah, buka video, buat latih tubi. :)

      Delete
  14. assalamualaikum, kalau dapat course ijazah sarjana muda sains kimia di UTM sama ke subjeknya macam di UKM ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumussalam. Belajar benda yang sama, cuma mungkik tajuk subjek berbeza in sha Allah. :)

      Delete
  15. Assalam...boleh saye tanye bidang keje ape yg dpt kalau kita ada ijazah sains kimia

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumussalam. Bidang Kimia terlalu luas bidangnya. Selain dapat bekerja dalam makmal, kita juga boleh bekerja di bahagian analisis, forensik kimia, atau boleh sambung dalam cabang kimia yang diminati untuk menjadi penyelidik in sha Allah. :)

      Delete
  16. Salam. Saya akan masuk first year this sept dalam major kimia. Boleh tak sy nak emel.?? Byk benda nak tanya sebenarnya ��

    ReplyDelete
  17. Waalaikumussalam warahmatullah. Tahniah kerana berjaya menempatkan diri dalam bidang Kimia.

    Sebarang pertanyaan boleh diajukan ke m.faridzuan.majid@gmail.com

    Semoga Allah permudahkan urusan kita semua in sha Allah. :)

    ReplyDelete
  18. salam..umur saye baru 16 dan brminat utk ambik course sains forensik nnti in sha allah tp kebanyakn yg saye bace dlm blog etc ckp yg kt m'sia ni tk banyak peluang pekerjaan dlm bidang ni so nk minta pendapat saudara adakah patut saye ambil course ni atau saye boleh tukar minat ke course lain sbb saye minat tgk crita and bce buku pasal detektif and kes2 mcm csi..and satu lg dkt uni rmai tk lecturer2 yg pro dlm bidang forensik maaf banyak bertanya dan hrp dpt pnjelasan

    ReplyDelete
  19. salam..umur saye baru 16 dan brminat utk ambik course sains forensik nnti in sha allah tp kebanyakn yg saye bace dlm blog etc ckp yg kt m'sia ni tk banyak peluang pekerjaan dlm bidang ni so nk minta pendapat saudara adakah patut saye ambil course ni atau saye boleh tukar minat ke course lain sbb saye minat tgk crita and bce buku pasal detektif and kes2 mcm csi..and satu lg dkt uni rmai tk lecturer2 yg pro dlm bidang forensik maaf banyak bertanya dan hrp dpt pnjelasan

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumussalam.

      Untuk pengetahuan saudari, bidang forensik merupakan bidang yang sangat diperlukan dalam sektor kepolisan dan kriminal. Sekiranya saudari berminat untuk mendalami forensik, saya galakkan untuk sertai bidang forensik. Pastikan result power, especially Kimia, sebab kalau di UKM, pelajar forensik akan belajar sekali dengan pelajar Kimia. In sha Allah di sini ada pensyarah yang hebat-hebat dalam forensik. Good luck and all the best!

      Delete
  20. Assalammualaikum, sya nk tnya band utk muet skurang2 nya perlu dpt brpa yer , utk ke aliran kimia ni??? Harap dibalas��

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumussalam. Untuk sekarang, band muet telah dinaikkan. Try to get band 3 and above. Good luck!

      Delete
  21. lepas spm kalau dapat result cantik boleh sambung sains forensik ukm terus ka? atau perlu masuk stpm dulu or matrik..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Perlu melalui matrik atau STPM atau asasi sains.

      Delete
  22. sains kimia dengan sains forensik jauh beza tak? mana lagi senang? kimia ka forensik?
    sedang merancang hala tuju,..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tak jau beza, cuma untuk Forensik lebih lama tahun pengajiannya dan lebih kepada sains kesihatan, tapi forensik belajar sama dengan Kimia.

      Delete
    2. kos apa lg berkenaan kimia ni.. serius,, minat sangat kimia..ada ka kos pure chemistry.. nak ambikkat u mana? boleh kerjaa apa kalau ambik bidang kimia selain jd cikgu dgn lect.. aku suka duk dlm mkmal. ada ka pekerjaan duk dlm makmal kimia

      Delete
    3. Kalau di UKM, ada kursus Kimia, Teknologi Kimia dan Sains Makanan. Yes of course, Pure Chemistry tu Kimia. Macam-macam kita boleh kerja dalam bidang Kimia in sha Allah, memang Kimia mostly kerja sebagai analyst dan chemist dalam lab kalau saudari suka kerja macam tu.

      Delete
  23. Salam saya berminat nak ambil jurusan ni.agak agak peluang pekerjaan apa yang boleh dapat dari aliran ni?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumussalam. In sha Allah, pelajar jurusan Kimia mempunyai peluang yang luas dalam industri kimia, perkilangan, juga boleh sambung pengajian untuk penyelidikan yang lebih mendalam, jadi cikgu dan pensyarah.

      Delete
  24. Salam saya berminat nak ambil jurusan ni.agak agak peluang pekerjaan apa yang boleh dapat dari aliran ni?

    ReplyDelete
  25. Thank you yaaaa share smua ni ^^

    ReplyDelete
  26. Saya cadang nak ambil industri kimia untuk degree. Kalau asasi saya patut ambil apa? Saya nak jadi environmental chemistry.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ada beza antara Environmental Chemistry, Industrial Chemistry dan Pure Chemistry. Environmental Chemistry lebih kepada di bawah Pusat Pengajian Sains Sekitaran, sebaliknya yang lain tu di bawah Pusat Pengajian Sains Kimia. Industrial Chemistry (also known as Chemical Technology atau Teknologi Kimia di UKM).

      Anda boleh sambung dalam mana-mana asasi Sains di UM, UiTM, UKM, UNIMAS, UMS atau UIAM. Semoga membantu.

      Delete
  27. Bro, organic chem senang? T,T takde ke post psal sains gunaan fizik . haha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nak kata senang tu tak adalah senang sangat, tapi boleh je skor kalau betul-betul ada inisiatif. Boleh dikatakan antara subjek killer jugalah. Fizik gunaan saya tak tahu pula, kalau tanya saya untuk pure physics di UKM, mostly my friends yang pursue dalam bidang tu will deal with all mathematicals, calculus semua stuff tu. Lagi depth kot matematiknya.

      Delete
  28. Assalamualaikum.

    Nak tanya sat. Kalau masuk major kimia, boleh gak ke buat kosmetik sendiri? Ke kena jugak amik oleokimia. Sbb rasa mcm rugilah kalau x apply maajor kimia. Sbb sy mmg suka ogani c chem n kalau boleh nak amik major chem / major bio... kalau oleo mcm dah spesifik. X meluas mcm major. Dilemma laaaa .

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumussalam warahmatullah. Saya rasa better saudari ambil terus Oleokimia sebab oleokimia pun akan belajar Organic Chemistry I, II, III dengan Penentuan Struktur Organik. (Tapi yang saya tahu sekarang UKM dah tak buka untuk Oleochemistry, so bolehlah letak Pure Chemistry dulu as your first choice).

      Delete
  29. Mohon ye pencerahan... tq :)
    Lupa plak nak pilih 'notify' me.

    ReplyDelete
  30. Satu lagi, dekat UKM ada PEMBINA ke? Aktif x? Saya kenal pembina sejak di maatrikulasi. Kalau boleh nak cari uni yg ada pembina. Syg lepaskan pembina.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yup di UKM ada PEMBINA. Selain PEMBINA, ada Ikatan Studi Islam UKM (ISIUKM), PERKIM (Kebajikan Islam), Kelab Sahabat Masjid UKM, Kelab Iqra (kalau duduk Kolej Ungku Omar UKM), Kelab Sahabat Al-Aqsa. Boleh join jemaah yang berkenan di hati. Kehidupan di universiti ini sangat luas. Terokailah sebanyak-banyak pengalaman.

      Delete
  31. Assalamualaikum saya nak tnya. Saya dari matriks. Nak tnya requirement utk course ni berapa eh pointer dia and muet?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumussalam warahmatullah. Tak silap saya minimum 3 pointer ke atas, but make sure untuk dapatkan yang lebih baik sebab persaingan mungkin agak tinggi. Muet untuk ke IPTA sekarang saya tak sure. Cuba dapatkan at least band 3 ke atas. Good luck!

      Delete
  32. Assalamualaikum saya nak tnya. Saya dari matriks. Nak tnya requirement utk course ni berapa eh pointer dia and muet?

    ReplyDelete
  33. Assalamualaikum.... saya nak tanya ukm boleh amek course tambahan ke, contohnya kalau saya amek chemical engineering, then nak belajar history at the same time...
    Mohon pencerahan

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumussalam warahmatullah. Yap! Di UKM ni kita akan ikut sistem CITRA. Untuk domain Citra Rentas Ilmu, kita kena ambil subjek-subjek lain dari fakulti kita sendiri. Untuk maklumaat lanjut mengenai citra, boleh search CITRA UKM di google. Yang saya maksudkan subjek-subjek luar adalah dari C1 hingga C6. Jika tak jelas, mohon beritahu ya.

      Delete
  34. Assalamualaikum.... saya nak tanya ukm boleh amek course tambahan ke, contohnya kalau saya amek chemical engineering, then nak belajar history at the same time...
    Mohon pencerahan

    ReplyDelete
  35. Assalamualaikum, first of all thank you very much for ur sharing. sya nk tanya, apa beza sains makanan dan pemakanan dan sains pemakanan. Yg saya tahu, sains pemakanan under sn kesihatan while sn mknan dan pmakanan under sn dan teknologi. Mohon pencerahan

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumussalam warahmatullah. Alhamdulillah terima kasih atas kesudian anda untuk membaca. Kalau di UKM, ada bidang Sains Makanan dengan Pemakanan (Nutrisi), Sains Makanan dengan Pengurusan Perniagaan dan Sains Nutrisi.

      Untuk pengetahuan, program Sains Makanan dengan Pemakanan dan program Sains Makanan dengan Pengurusan Perniagaan terletak di bawah Pusat Pengajian Sains Kimia dan Teknologi Makanan, Fakulti Sains dan Teknologi (adik-beradik dengan pelajar-pelajar Sains Kimia, tanpa jarang jumpalah), di kampus induk Bangi.

      Program Sains Nutrisi pula di bawah Fakulti Sains Kesihatan, di kampus KL.

      Semoga membantu.

      Delete
    2. Prospek kerjaya sains nutrisi dgn sn makanan dengan pemakanan tu sama ke ?

      Delete
    3. Yang itu saya kurang pasti pula. Saya sarankan anda rujuk mengenai program Sains Nutrisi di http://www.ukm.my/fsk/future-students/undergraduate/degree-offered/bachelor-of-nutrition-science-with-honours/

      Untuk program Sains Makanan pula, boleh rujuk http://www.ukm.my/fst/wp-content/uploads/2015/12/20ppsktm.pdf dan refer kepada bidang Sains Makanan.

      Semoga membantu.

      Delete
    4. Terima kasih byk2

      Delete
  36. assalamualaikum abang..sy dalam dilema utk memilih kos sama ada sains kim atau sains fiz..abg tahu x berkenaan dgn sains fizik?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumussalam warahmatullah. Tiada banyak yang saya dapat membantu untuk terangkan mengenai program Sains Fizik. Kalau saya tengok dari kawan-kawan yang ambil Fizik, saya tengok mereka banyak buat calculation, kerana Fizik dan Matematik berpisah tiada. Saya sarangkan anda rujuk http://www.ukm.my/fst/wp-content/uploads/2015/12/01ppfg.pdf untuk keterangan lanjut mengenai program-program Fizik Gunaan di UKM.

      Kalau anda boleh pergi dengan calculation dan suka teori-tori Albert Einstein, ambillah Fizik. Kalau tak berapa suka matematik, ambillah Kimia. Tapi Kimia pun still deal with Matematik juga. Cuma mostly dalam bidang Kimia, we will deal with solutions. Makmal buat benda tu je. Larutan. Buat sebatian kompleks (baca: sebatian koordinatan menggunakan logam-logam peralihan), atau buat sebatian organik, yang sangatlah meruap huhu.

      Delete
    2. Assalamualaikum,kalau nak amik sains forensik kene ade bio ke?? Sbb kelas saya kat skolh just amik fizik,kimia,add math and acc

      Delete
  37. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  38. Replies
    1. Saya bukanlah orang yang paling tepat untuk menjawab mengenai peluang pekerjaan kerana saya pun masih lagi menuntut di tahun 2. Tapi secara umumnya pelajar Kimia in sha Allah mempunyai kelebihan dalam industri Kimia, sektor perkilangan, dalam bidang penyelidikan dan perguruan.

      Delete
  39. assalamualaikum..saya nak tanya kalau time degree nanti kalau saya amik bidang major kimia ..mcm mne ye peluang pkrjaan dia??? ke kita kene lanjutkan smpai PHD bru bnyk kerja???

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumussalam. Ada banyak sektor yang boleh saudari pilih seperti dalam perkilangan, industri kimia, sebagai analyst dalam lab, dalam bidang forensik, penyelidikan kimia dan perguruan. Sebenarnya saya tak tahu mengenai kaitan antara belajar sampai PhD dan dapat peluang kerja yang banyak tapi cuba usahakan untuk belajar sehingga PhD.

      Lagi satu, majikan sekarang tak tengok CGPA semata-mata tetapi mereka akan lihat apa kelebihan yang kita ada. Jadi selain mengekalkan prestasi dalam akademik, cuba libatkan diri dalam kelab dan persatuan di universiti nanti. Dapatkan banyak-banyak pengalaman kerana semua itu akan memberi nilai tambah kepada saudari dalam bidang kerjaya nanti in sha Allah.

      Delete
  40. Assalam. Nk tanya. Apa beza kimia gunaan dgn kimia tulen? Course kimia ni banyak pengiraan ke?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumussalam warahmatullah.

      Kimia Gunaan ni still belajar macam pelajar Kimia Tulen, cuma ia lebih kepada aplikasi dan industry-related seperti Oleokimia dan Teknologi Kimia.

      Kimia Tulen, memang totally belajar Kimia Organik, Kimia Fizik, Kimia Tak Organik, Kimia Analisis, Kimia Polimer secara mendalam.

      Yes, course Kimia ada pengiraan, sangat memerlukan pengetahuan yang asas dalam kalkulus, dan perlu mahir aljabar supaya mudah untuk visualisasikan pengiraan yang betul untuk certain-certain aplikasi seperti dalam Kimia Fizik dan Kimia Analisis.

      Delete
  41. Assalamualaikum wbt,sesungguhnya entry ni sangat inspirational.
    Cuma saya memang nak ambil food science with pengurusan perniagaan,but i have 2 questions :
    1- You kata maths adalah wajib pada first year.So,start tahun kedua dan seterusnya adakah saya boleh drop maths ?
    2- Bila cakap pasal kimia,saya matriks adalah dari sains hayat.So i hope there is no physics here ?
    Thank you !

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumussalam warahmatullah. Alhamdulillah.

      1) Maths first year wajib untuk program Kimia, Fizik, Sains Bahan, Sains Nuklear. Untuk Food Sciene pun mungkin kena ambil Matematik, tapi ambil Teknik Matematik 1 sahaja.

      2) Kita still kena deal dengan Kimia Fizik kalau ambil course Kimia, Teknologi Kimia. Kalau Food science tak perlu kot.

      :)

      Delete
  42. Assalamualaikum, boleh jelaskan apa perbezaan anatara food science and food tech ni? Ty!

    ReplyDelete
    Replies
    1. *antara, pointer untuk matriks? Muet? Dan food sciene ni kalau dkt lab buat ape je

      Delete
    2. *antara, pointer untuk matriks? Muet? Dan food sciene ni kalau dkt lab buat ape je

      Delete
    3. Waalaikumussalam warahmatullah. Rasanya tak ada perbezaan. Di UKM selalu guna perkataan Sains Makanan. Kalau fakulti kesihatan pula ada bidang Nutrisi, yang itu lebih kepada interaksi makanan dan manusia rasanya.

      Delete
    4. Pointer at least 3.00. Muet sekarang kalau boleh band 3. Saya kurang pasti untuk amali food science tapi mostly mengenai mikrobiologi makanan kot.

      Delete
  43. Assalamualaikum, boleh jelaskan apa perbezaan anatara food science and food tech ni? Ty!

    ReplyDelete
  44. Saya nak tanya ! Ade syarat tak muet kene band berape untuk graduate nnti ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumussalam. Muet seboleh-bolehnya band 3 in sha Allah.

      Delete
  45. Saya nak tanya ! Ade syarat tak muet kene band berape untuk graduate nnti ?

    ReplyDelete
  46. Assalamualaikum ... Sy nk tanya .. Hmmm, bidang sains kimia ni terlibat secara lansung ke dgn gas and oil ? Maafkan sy, sy kurang faham bab tu ...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumussalam. Saya tak pasti. Maaf ya.

      Delete
  47. Owh,it's okay ... Tp, kalu boleh sy tahu, lepas spm, awk ambil course apa erk sebelum awk ambil sarjana muda sains kimia ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Saya sambung ke Matrikulasi dalam bidang Sains. Kemudian, baru saya apply ke Chemistry dalam Degree.

      Delete
  48. Owh,it's okay ... Tp, kalu boleh sy tahu, lepas spm, awk ambil course apa erk sebelum awk ambil sarjana muda sains kimia ?

    ReplyDelete
  49. Abang... nak tanya course kimia di UKM dlm BM ke BI? Kalau campur, mana yg kebanyakan digunakan?

    ReplyDelete
  50. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  51. assalammualaikum .
    Saya baru sahaja dapat result SPM. Saya berminat untuk ambik kos kimia. Tapi saya masih kurang jelas dengan destinasi saya selepas ini.
    Bolehkah abg jelaskan kepada saya apa yang perlu saya ambik dan lalui selepas keputusan spm dikeluarkan? Thanks in advance :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waaalaikumussalam. Sekiranya berminat untuk sambung dalam bidang Kimia, selepas SPM, masuk ke aliran sains, sama ada di program matrikulasi, asasi sains atau STPM. Kemudian, sambung ke Ijazah Sarjana Muda Sains (Kimia). Semoga membantu.

      Delete
  52. Assalamualaikum
    sya nk tnya klau nk sambung ke ijazah sarjana muda sains forensik,selepas spm kna sambung apa?kalau asasi,asasi sains tau asasi sains kesihatan dan nak tnya apa perbezaan sains gunaan dgn sains kesihatan,yg mna satu ada kaitan dgn sains forensik

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumussalam warahmatullah. Boleh sambung ke matrikulasi aliran sains sahaja. Sains kesihatan saya kurang pasti. Sains gunaan melibatkan sains dan teknologi seperti matematik, kimia, fizik, biologi dan ilmu interdisiplin antara mereka. Sains kesihatan pula lebih kepada pembelajaran sains hayat yang mungkin agak baru dan mendalam.

      Delete
  53. Assalamualaikum. Sy berminat nk apply kos kimia. Alhamdulillah spm haritu dot A+ kimia. Nk apply medic tp rasa tk kuat sbb biology A- hahaha. So now, sy patut apply asasi sains. Tp utk degree nk apply apa? Yg related to chemistry. Tenkiu😊

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumussalam warahmatullah. Jika saudari tak berminat untuk apply medic, boleh apply Sains Kimia di IPT. Atau boleh juga apply untuk BioChemistry tapi BioChemistry is more on Biological Molecule.

      Delete
  54. Assalamualaikum.Abg ada tak kwn dripd bidang sains forensik,klau ada boleh tk bgitau sya cara nk contact dgn mereka..sya kurang pasti apa yg patut sya pilih selepas spm untuk sambung dlm bidang forensik selain sambung ke matrikulasi aliran sains..terima kasih

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumussalam warahmatullah. Boleh contact Rafiudin Ahmad di FB. Dia ambil Sains Forensik.

      Delete
    2. Terima kasih

      Delete
  55. Assalamualaikum,sy nk tnye apa beza ijazah kejuruteraan kimia dengan ijazah sains gunaan kimia industri dan ijazah teknologi kejuruteraan kimia(proses kimia industri?n luas xpluang pkerjaan utk prmpuan

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumussalam.

      Saya kurang tahu mengenai kejuruteraan Kimia, but basically dia bukan Kimia sangat, ia lebih kepada teknologi reaktor, konsep termodinamik and so on. Maaf, saya tak tahu sangat.

      Untuk Kimia Industri, ini belajar belajar pelajar Kimia, cuma nanti lebih fokus kepada teknologi kimia masa kini seperti polimer. Harap membantu.

      Delete
  56. assalamualaikum. saya nk tye, peluang pekerjaan after sye graduate dlm bidang sains kimia nie ape ek? tq.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumussalam. Cuba baca komen-komen saya terdahulu sebab saya sudah jawab. Terima kasih.

      Delete
  57. assalamualaikum. saya nk tye, peluang pekerjaan after sye graduate dlm bidang sains kimia nie ape ek? tq.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumussalam warahmatullah. Banyak sebenarnya. Boleh jadi ahli kimia, pakar forensik, juruanalisis makmal, penyelidik, pensyarah and so on.

      Delete
  58. assalamualaikum. boleh terangkan tak pasal temuduga course ijazah sarjanamuda sains (kimia) ni :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumussalam. Saya tak berapa tahu tentang interview tu sebab interview tu diwujudkan setelah batch kami. Tip saya ialah just be yourself dan cuba yakinkan penemuduga bahawa anda layak untuk belajar Kimia in sha Allah. Semoga membantu.

      Delete
  59. assalamualaikum. boleh terangkan tak pasal temuduga course ijazah sarjanamuda sains (kimia) ni :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumussalam. Yakinkan penemuduga bahawa anda layak untuk menerima kursus itu. Sebab saya sendiri tak pernah lalui temuduga tu.

      Delete
  60. Assalamualaikum
    Agak2 setiap batch pihk ukm akan ambil berapa ramai pelajar terima kasih

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumussalam.

      Dalam lima ribu gitu kot kalau tak silap.

      Delete
  61. Salam.....berapa pointer dan muet yang diperlukan untuk mengambil course ini di ukm??? Terima kasih atas perkongsian.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumussalam. Cuba rujuk website UKM sebab setiap kursus lain requirement MUET dan pointer.

      Delete
  62. Assalamualaikum, ada mana-mana pembaca blog ni yang dapat kos sains kimia ukm(interview)? :)

    ReplyDelete
  63. basic language di UKM in English or in Bahasa? Selalunya IV in English or Bahasa kat UKM? then Math in BM? What a difficult terms y nak kena tahu.. huhu.. dah terbiasa dalam bi.. last but not least Sains Forensic subjek2 nya tough tak?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Basic languang in Malay. IV saya kurang tahu. Maths dalam BM. Difficult terms? Banyak. Sains Forensik belajar silibus pelajar Kimia juga, dan additional untuk subjek Sains Forensik sendiri. Saya sendiri tak tahu macamana kesusahannya.

      Delete
  64. Salam. Saya nak tanya. Kalau di matrikulasi,kalau saya ambil modul 2;fizik,sains komputer , adakah saya masih layak utk ambil degree in chemistry?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Modul 2 pon ade sains kimia kan? Boleh je nak apply :)

      Delete
  65. Salam, erm nak tny. Sy smpai skarang, walaupun dah bnyk jln jln kat google ni. Still lagi x boleh nak bezakan kos sains makanan n food tech ni. Erm, sbnrnye ape beza due ni ek? Mohon terangkann. Tqqq

    ReplyDelete
  66. salam. boleh terangkan apa beza antara kimia analisis dan kimia industry. apa yang dibelajar dalam kedua-dua course tersebut?

    ReplyDelete
  67. Salam, boleh saya tahu pointer abg dpt PNGK masa kt mtriks utk masuk course ni dlu? Saya cuma nak target je boleh ke tidak saya masuk, saya tahu kena 3.0 above, tp above dia tu nk byk mana ya? TQ

    ReplyDelete
  68. Assalamualaikum. Hai. Saya juga dari course sains kimia di UMT. Alhamdulillah semoga ebtri ni sgt membantu untuk adik2 apply course ni. Sebabnya ramai remaja yg terlalu takut nak apply course ni. Bg saya kimia sgt2 menarik! Fizik kimia pling susah bg saya. Hahaha. Prasyarat nk masuk course ni selalunye 3.0. Tp kawan² saya ade je yg dpt 3.0 ke bawah. Muet pulak band 2 pon boleh dpt tp akan blaja subjek academic English communication (AEC). Tp sy dengar² kne dpt band 4 lepas ni. Mati la... ���� untuk math, kite akan amik statistics dan math for chemist. Semua in bi la klau umt ni. Hihi. Saja kongsi untuk adik² ni. Selamat berdegree!

    ReplyDelete
  69. Assalamualaikum. Hai. Saya juga dari course sains kimia di UMT. Alhamdulillah semoga ebtri ni sgt membantu untuk adik2 apply course ni. Sebabnya ramai remaja yg terlalu takut nak apply course ni. Bg saya kimia sgt2 menarik! Fizik kimia pling susah bg saya. Hahaha. Prasyarat nk masuk course ni selalunye 3.0. Tp kawan² saya ade je yg dpt 3.0 ke bawah. Muet pulak band 2 pon boleh dpt tp akan blaja subjek academic English communication (AEC). Tp sy dengar² kne dpt band 4 lepas ni. Mati la... ���� untuk math, kite akan amik statistics dan math for chemist. Semua in bi la klau umt ni. Hihi. Saja kongsi untuk adik² ni. Selamat berdegree!

    ReplyDelete
  70. salam, abang saya baru dapat tawaran sarjana muda sains (kimia) di uitm. Boleh abang terangkan syllabus kos tu. Dan, nanti saya tak tau nak kerja apa bila dah habis belajar nanti. Adakah kos ni lebih kepada menjadi cikgu atau pensyarah semata-mata? Mohon penjelasan abang...

    ReplyDelete
  71. ehhh kita samaa laa,,,,dpt uitm jugakk,,ijazah sarjana muda sains (kimia)

    ReplyDelete
  72. Assalamualaikum . Saya juga budak lepasan matrik 15/16 . UPU baru je keluar harini, Alhamdulillah saya dapat Ijazah Sarjana Muda Kejuruteraan (Kimia) Kepujian .

    Apekahh subjek² yg saya akan pelajari, dan dimanakah saya blh mendapatkan buku-buku rujukan ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumussalam, maaf sebab saya bukan dalam bidang Kejuruteraan Kimia. Saya dari Sains Kimia. Kimia dan Kejuruteraan Kimia berbeza fakulti.

      Delete
  73. Assalamualaikum . Saya juga budak lepasan matrik 15/16 . UPU baru je keluar harini, Alhamdulillah saya dapat Ijazah Sarjana Muda Kejuruteraan (Kimia) Kepujian .

    Apekahh subjek² yg saya akan pelajari, dan dimanakah saya blh mendapatkan buku-buku rujukan ?

    ReplyDelete
  74. Assalamualaikum
    saya nak tanya susah tak kalau saya nak tukar dari kos sains laut ke kos kimia industri?
    saya ingat nak tukar kos selepas daftar tapi takut tak ada kekosongan. boleh tak bagi pandangan?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumussalam.

      Minggu pertama kuliah nanti boleh rujuk pusat pengajian dan fakulti untuk permohonan penukaran program pengajian.

      Delete
  75. Assalamualaikum En Farid, anak pakcik telah ditawarkan ke pengajian sains pemakanan, di bawah falkuti sains kesihatan di UniSZA. Yang pakcik nak taunya, apakah bidang ni berpotensi di masa hadapan dan perbezaannya dengan pengajian teknologi makanan serta lain2lah. tk.

    ReplyDelete
  76. Slm smua...sy pmilik kilang kosmetik GIM Cosmetic Industries Sdn. Bhd...sy membuka peluang kpd sesiapa yg bminat atau boleh recommend kpd sesiapa yg bkelayakan utk jawatan sebagai Cosmetic Chemist di syarikat kami...utk sebarang maklumat, boleh hubungi sy di talian 012-3265545...

    ReplyDelete
  77. Assalam saudara, saya nak bertanyakan tentang subjek utk sains kimia. Semua kos harus mengambil subjek teknik matematik 1 & 2 utk kedua dua semester utk tahun pertama, jd soalan saya, subjek matematik tu adalah lebih kurang mcm subjek matematik modern je ke atau lebih kepada calculus yg mcm addmath tu? Tq..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumussalam.

      Hanya pelajar dari Pusat Pengajian Sains Kimia dan Teknologi Makanan serta Pusat Pengajian Fizik Gunaan yang wajib mengambil subjek Teknik Matematik 1. Untuk Teknik Matematik 2, hanya diwajibkan kepada pelajar dari Pusat Fizik Gunaan.

      Teknik Matematik 1 lebih kepada kalkulus, iaitu pembezaan dan kamiran.

      Delete
  78. Saya nak tanya,apa perbezaan antara sains kimia di ukm dan usm?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kimia UKM 3 tahun.
      Kimia USM 4 tahun.

      Delete
  79. just for sharing..

    saya pun amik course kimia. sedih sebab niat asal nak jadi cikgu BI je (cite2 budak skul rendah) pastu sebab result molek leh masuk aliran sains. result PMR and SPM dua2 kebabom, makanya digalakkan amik bidang sains bila da besar. dahla terpengaruh ngan kwan semua pakat amik medik. padahal x minat pon kimia even dapat A1 kimia dan Biologi masa SPM. Fizik B3. Lols. mak ayah support gak amik medik pdahal mende tu susah kot. huhu. last2 masuk matrik x lulus pointer nak masuk medik. ada hikmah semuanya. masuk bidang kimia. langsung tak suka dan x redha pada mulanya. tp bila betulkan niat, alhamdulillah Allah bagi grad dgn pointer yg bagus 3.57. but still, pointer is not everything. rejeki Allah bukan dekat pointer.



    saya punya bottom line, walaupun result bagus, tak semestinya kene ikut org. ikut gerak hati. kalu nak jadi cikgu BI pon, jadilah. kalu nak jadi pramugara, jadilah. kadang gerak hati ni betul. nasihat ni utk orang akan dtg la. utk kes saya, da lepas xleh nak wak apa except redha dengan qadha dan qadar ALlah. tapi orang lain boleh take lessons la.skang even da ada MASTER kimia, saya rasa tak puas. adakah sy xbersyukur? wallahualam. kepada adik2, pilih bidang sbb diri awak sndiri. jgn sbb ikut org, ikut mak ayah. pilih mnde yg awak sanggup idup dan bertahan dengannya. kes saya, sampai sekarang saya rasa seakan berkahwin dgn org yg tak saya suka. yes, belajar mende yg kau tak minat is like marrying to someone you don't really like.



    kecam la kalau nak kecam pun. saya sekadar meluahkan prasaaan yg terbuku. buat pengetahuan, kita bertanggungjawab atas choice kita even when other parties also affect our decision making sbb final decision is in YOUR hands....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Panjang lebar ulasan!

      Setuju dengan perkongsian dari saudari. Betul, ada hikmah atas segala yang telah Tuhan aturkan.

      Why not pursue untuk PhD dalam Chemistry pula, siapa tahu rezeki saudari akan lebih cerah selepas ini.

      Good luck, and all the best!

      Delete
  80. hi asalamualikum act
    im still new n still tk tahu hala tuju even dh form 5 hahaa
    saya minat gile dlm kimia
    seriously bile time kimia je focus time sjrh tidur hahah
    n nk tnye kalau nk amik
    course sains kimia/fizik ni kene ade bio ke?
    sbb sekolah saye ade tawarkan dulu 2 kelas sains
    alfa, beta:bio kimia fizik addmath
    gamma (me) kimia fizik acc
    so bole ke kalau hbis spm nk mohon upu kalau tkde bio?
    but fizik n kimia still ade em em
    sebenarnye salah langkah sbb nk amik bio act sbb kelas penuh je tu yg amik acc stress nk drop dh nk spm kn?
    so agak2nye
    bole tk bgi tahu syarat hahahahhaa
    senang nk amik course sains kimia n fizik. kalau salah satu syart nye kene ade bio? em redha jelah hahaha
    tq��

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumussalam.

      Rasanya lepas SPM kalau nak sambung Matrik tu in sha Allah boleh.

      Untuk ambil course Kimia atau Fizik ni, Subjek biologi matrik tak wajib. Saya tak ambil Biologi pun semasa matrikulasi.

      Delete
  81. hi asalamualikum act
    im still new n still tk tahu hala tuju even dh form 5 hahaa
    saya minat gile dlm kimia
    seriously bile time kimia je focus time sjrh tidur hahah
    n nk tnye kalau nk amik
    course sains kimia/fizik ni kene ade bio ke?
    sbb sekolah saye ade tawarkan dulu 2 kelas sains
    alfa, beta:bio kimia fizik addmath
    gamma (me) kimia fizik acc
    so bole ke kalau hbis spm nk mohon upu kalau tkde bio?
    but fizik n kimia still ade em em
    sebenarnye salah langkah sbb nk amik bio act sbb kelas penuh je tu yg amik acc stress nk drop dh nk spm kn?
    so agak2nye
    bole tk bgi tahu syarat hahahahhaa
    senang nk amik course sains kimia n fizik. kalau salah satu syart nye kene ade bio? em redha jelah hahaha
    tq��

    ReplyDelete
  82. Hai,nak tanya..pelajar sains kimia ukm wajib ke amik subjek english?kalao wajib,berapa subjek english yang perlu diambil?dan susah ke nak score subjek tersebut?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yes, wajib.

      Kalau Muet Band 1 dan 2, kena ambil subjek Foundation English dulu.

      Kalau Muet Band 3 dan 4, ambil subjek Academic Communication 1. Kalau Band 5 dan 6, ambil Academic Communication 2.

      Kalau dapat result A atau A- untuk A Academic Communication, akan ambil subjek Workplace Communication 2, sebaliknya, Workplace Communication 1.

      Delete
    2. Bagi saya, susah kalau tak beri komitmen sepenuhnya. Sebab mostly ia melibatkan self learning. Pensyarah tak ajar one by one, pensyarah hanya bimbing. Kita akan buat projek penulisan, artikel, ada pembentangan individu dan kumpulan.

      Delete
  83. Salam. Saya nak tanya. Saya dapat tawaran course teknologi kimia tapi saya nak tukar kepada course kimia. Bagaimana cara-caranya dan adakah peluang untuk saya tukar course saya?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumussalam. In sha Allah boleh. Nanti minggu pertama kuliah, jumpa Ketua Program Kimia, Prof Mukram.

      Delete
  84. assalam, nk tny. kimia gunaan dgn kimia tulen yg mnner lagi okey dn xsusah sgt?
    tq.

    ReplyDelete
  85. salam ..saya baru habis diploma medical laboratory tapi berhajat nak amek degree dalam kimia tulen sebab nak smbung cita2 masa form 5 dlu nak jadi chemist .lol . tapi mcm dah mkin kurang kyakinan sebab diploma sy lgsungtkde kaitan dgn kimia equation >.< masihkah ad chance untuk sy amek course ni? boleh bg pndpt ? ._.

    ReplyDelete
  86. Assalamualaikum. Saya berminat utk menyambung dlam bidang kimia industri. Tetapi, saya lemah dlam subjek kimia. Adakah saya berpeluang utk ambil jurusan tu?

    ReplyDelete
  87. Assalam. Saya berminat utk menyambung dalam bidang kimia industri. Tapi,saya bukanlah seorg yg cemerlang dlam sbjek kimia. Adakah saya berpeluang utk menyambung dlam bidang tersebut?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumussalam.

      In sha Allah, boleh. Teruskan momentum dan jangan cepat putus asa. Cari pensyarah/guru/senior IPT yang boleh memberi motivasi dan inspirasi untuk mendalami bidang Kimia Industri yang saudari minat itu, in sha Allah.

      Delete
  88. Hai �� nak tanya dan nakkan kepastian. Adakah foundation (bagi asasi) untuk teruskan dalam bidang sains kimia ini adalah fakulti sains dan teknologi (kimia sumber)??

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hai.

      Asasi dalam sains boleh sambung dalam mana-mana bidang sains, tertakluk kepada had pelajar dan kecenderungan bidang.

      Delete
  89. Assalamual'aikum wan. Tahniah dan terus istiqamah menulis. Entri wan best bah.. asbab ni bawa semangat nak cebur diri dalam kimia walaupun masih berchenta dengan bio. Doakan aku wan. Moga kuat macam kau.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumussalam Jun. Alhamdulillah. In sha Allah, semoga dipermudahkan urusan untuk menuntut ilmu.

      Delete
  90. Assalamualaikum.. Saya nak bertanya .. Requirements utk apply kimia sumber dekat unimas ni tggi ke?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumussalam.

      Saya tak sure, perlu rujuk website sana. Pointer 3 ke atas pun dah memadai in sha Allah. MUET kena ok lah, band 3 ke atas macam tu.

      Delete
  91. assalamulaikum..sya ni bdak aliran sains di skolah mngah harian biasa..jdi smua silibus sains diajr dlm bahasa mlayu, jdi sya hndak brtnya pndpat farid bleh xsya dpt memahmi silibus pmbljaran di U nnti jika sya ingin mngmbil course sprti kjuruteraan kimia atu kimia polimer ..sbb bhsa inggeris sya pn xberapa nk power ..hrap ada respond (O_^)

    ReplyDelete
  92. Waalaikumussalam. In sha Allah boleh je belajar. Asalkan dapat faham konsep, language is not a barrier.

    ReplyDelete
  93. assalamulaium, sya bdak lpsan spm..sya mmng mint kimia gila tmbah2 klau psl experimen perr..so sya ingt nk aplly course kimia dlm upu..tpi bila buka upu tu perr trgaru2 kpla xthu nk plih yg mna stu ..kmia industri,kejuruteraan kmia,tknologi polimer tiga2 bidang ni sya jdi tetarik jdi sya google tntng kjaya dlm bidng ni..tpi cuma stu ja yg sya risau sya ni prpuan sesuai ke dgn course2 ni dan fizik kna power ke sbb fizik sya xbrpa nk minat..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumussalam.

      Kimia dengan Kejuruteraan Kimia.

      Kalau ambil Kimia belajar fasal teori kimia dan eksperimen. Kalau Kejuruteraan Kimia melibatkan kalkulus, matematik, kimia tak berapa sangat.

      Boleh je perempuan ambik.

      Delete
  94. slm,nk tanya yg pasal sains kaji hayat tu termasuk sume bnda bnda ni la..kimia semua tu....i tot kajihayat ni biologos blake ,ke acane ...bleh jlskan tak?

    ReplyDelete
  95. tumpang tanya,,kalau nak amek bidang forensik ..biologi tu wajib ke? kalau budak fizik (fiz,chemst,sccomp,maths) boleh tak ambil forensik?

    ReplyDelete
  96. Null 69: Waalaikumussalam. Sains hayat melibatkan biologi dan kimia. Kimia dan biologi tak pernah berpisah.

    Hnsh Berjuang: Better ambil biologi sekali. Pilih modul satu.

    ReplyDelete
  97. salam..kalau xamik fizik blh further x dlm sains kimia?

    ReplyDelete
  98. Assalamualaikum. Sy plajar sem akhir matrikulasi. Skrg tgah isi upu. First choice sy is sc forensik di ukm. Dgr khabarnya pluang krjaya utk sc forensik kurang di malaysia xsprti ngra2 omputih. Sy minat kmia dan jnis2 pnyiasatan tp bila buat research ttg krjaya, sy jd takut nk ambik bdang ni. Kalau lpas degree pointer sy bgus, agknya boleh ke sy smbung master nidang sc forensik juga utk jd lecturer di mana2 u? Dan lagi satu, course apa ya yg lg specific boleh utk budak sc forensic ambik kalau nk smbung master? Harap dapat mnjawab prsoalan sy ni. Trima kasih =)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumussalam. Jika minat boleh terus sambung dalam Sains Forensik. Soal peluang pekerjaan itu di luar kuasa kita, ada rezeki in sha Allah dapatlah kerja yang ditawarkan. Pelajar forensik boleh je sambung aliran Kimia in sha Allah.

      Delete
  99. Assalamualaikum. Sy plajar sem akhir matrikulasi. Skrg tgah isi upu. First choice sy is sc forensik di ukm. Dgr khabarnya pluang krjaya utk sc forensik kurang di malaysia xsprti ngra2 omputih. Sy minat kmia dan jnis2 pnyiasatan tp bila buat research ttg krjaya, sy jd takut nk ambik bdang ni. Kalau lpas degree pointer sy bgus, agknya boleh ke sy smbung master nidang sc forensik juga utk jd lecturer di mana2 u? Dan lagi satu, course apa ya yg lg specific boleh utk budak sc forensic ambik kalau nk smbung master? Harap dapat mnjawab prsoalan sy ni. Trima kasih =)

    ReplyDelete
  100. assalamualikum, saya pelajar asasi sains uitm. saya nak tanya, berapa minimum pointer untuk apply course sains kimia or physics ni ye? kene 4.0 flat kah? :OO

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumussalam.

      Tak sure pula, dulu zaman saya 3.0 ke atas. But try to get as high as possible. Good luck! :)

      Delete
    2. Thanks!!! Tak sangka awak reply hahahaah U too goodluck on whatever U do now :)

      Delete
  101. Assalamualaikom.saya nak tanya ape perbezaan kimia tulen dan kimia gunaan..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumussalam warahmatullah.

      Kimia Tulen belajar totally teori, from Kimia Organik, Kimia Tak Organik, Kimia Analisis dan Kimia Fizik.

      Delete
  102. Replies
    1. Bergantung kepada rezeki. Kalau tengok ekonomi Malaysia sekarang pun kita dah kena tahu cari peluang kerjaya luar dari bidang yang sedang kita pelajari. But basically, you can be a researcher.

      Delete
  103. nak tanya , apa beza kimia gunaan dan sains kimia (sarjana muda)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kimia Gunaan belajar macam pelajar Kimia biasa, cuma pelajar Kimia belajar lots of theory, pelajar kimia gunaan/teknologi kimia/kimia industri/oleokimia belajar lagi mendalam tentang aplikasi dalam industri.

      Delete
  104. Salam, tumpang tanya. Saya dapat sambung degree Kimia di UiTM kampus Samarahan 2, saya nak tanya, untuk hari pendaftaran, uitm ada sediakan tiket flight nak ke sana ke macam mana ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumussalam warahmatullah. Tahniah!

      Untuk tiket penerbangan selalunya kena beli sendiri. Melainkan jika dapat tajaan biasiswa baru dapat elaun tuntutan tambang penerbangan.

      Delete
  105. Hi:) best tak kimia tulen? Apa beza dengan applied chem?

    ReplyDelete
  106. Hai juga Ann. Hmmm, best sebab saya suka lukis mekanisme tindak balas organik huhu. Applied Chem lebih kepada industri gitu. Lebih aplikasi. Adalah equation-equation engineering dia.

    ReplyDelete
  107. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete