Saturday, October 4, 2014

Apabila Aku Masuk Berita Harian

Bismillah.

Hari ini aku tak nak cerita banyak-banyak. Aku nak paparkan kemunculan aku dalam Berita Harian edisi 1 Oktober 2014 dalam sisipan SKOR.

Oh ya, by the way. Salam Aidiladha. Belakangan ni asyik sibuk dengan kerja sekolah. In sha Allah, ada masa aku update lagi.





Tuesday, September 16, 2014

Hari ke-16 di UKM, Bangi

Bismillah.

Alhamdulillah. Hari ni dah masuk hari ke-16 aku berada di UKM, Bangi sejak 1 September yang lalu. Kebetulan hari ni Hari Malaysia. Jadi dalam kesempatan ni aku nak ucapkan jugalah, Selamat Hari Malaysia untuk semua. Semoga semangat patriotik kita terhadap Tanah Melayu ini akan terus menebal dan mekar sepanjang zaman. Uiseh.

Maaf sebab dah lama tak update blog. Aku tersangat busy sebelum ni dengan Minggu Menyeksa Mesra Mahasiswa (MMM) baru-baru ini. Banyak yang aku nak cerita dengan kamu semua. Tapi, tak tahu nak mula dari mana. Pengalaman manis itu ada, yang pahit pun, of course, ada! Tapi aku takkan cerita pengalaman pahit itu secara detail. Aku mahu lakarkan coretan yang indah-indah sahaja.

Sebelum tu aku nak beritahu yang aku dapat tawaran untuk belajar dalam Degree in Chemistry. Alhamdulillah. Aku dapat tawaran untuk menginap di Kolej Rahim Kajai. Kolej ni jauh sikit dari Fakulti Sains & Teknologi (FST) tapi kalau jalan kaki boleh je, tapi kena tahan staminalah. Jangan risaulah, ada juga bah bas UKM pusing-pusing boleh bawa aku ke FST. Aku sudah bayar juga bah tu yuran. Nah kau, sekali terkeluar terus Sabahku.

Selamat datang ke Rahim Kajai.


Minggu Mesra Mahasiswa atau Minggu Menyeksa Mahasiswa?

Biasalah, dah namanya orientasi, mesti akan ada satu masa kita dikerjakan oleh fasi-fasi. Oh lupa. Fasi di sini dikenali sebagai Pemudah Cara a.k.a. PC. Nak nampak lain gitu. Okey sambung. Minggu orientasi aku tak adalah teruk sangat sampai kena ragging. Abang-abang dan kakak-kakak PC Rahim Kajai 2014/2015 tak pernah pun suruh kami ketuk ketampi atau buat push up, tapi dengar-dengar kolej lain ada buat. Syukurlah, kami tak ada.

Cuma, yang buat penatnya, kami terpaksa mengikuti cheers yang pelbagai untuk memenangi Perang Dectar. Perang Dectar ni merupakan suatu tradisi yang mana semua kolej UKM akan berada dalam Dewan Canselori Tun Abdul Razak (DECTAR) dan mempertahankan cheers masing-masing. Siapa paling lambat keluar (yang dapat bertahan lama), dialah juara. For your information, kolej aku, Rahim Kajai dah 10 tahun berturut-turut memenangi Perang Dectar. Even though bilangan penghuni kami adalah antara yang paling sedikit, tetapi Rahim Kajai masih mengungguli Perang Dectar.

Suasana Perang Dectar.


Kami, legasi Rahim Kajai terpaksa menghafal cheers yang banyak seperti pasukan sorakan demi mempertahankan juara Perang Dectar. Maka, kami terpaksa mematuhi arahan PC. Jadual habis orientasi harian yang sepatutnya dijadualkan pada 10.30 malam tidak ditepati. Banyak masa yang dihabiskan dengan cheers sehingga tidur lewat 1 pagi. Kemudian hari keesokannya, kami terpaksa bangun pukul 3 lebih dan sambung semula cheers. Boleh dikatakan, setiap hari masa kami dipenuhi dengan latihan cheers, cheers dan cheers. Kalau tak puas hati, PC akan mengamuk dan memberi ceramah.

Aku sampai pernah rasa loya, muntah dan hidung berdarah disebabkan waktu tidur yang kurang.

Dan akhirnya, Perang Dectar untuk sesi ini dimenangi oleh Rahim Kajai. Okey. Sekian cerita fasal cheers.

Bilik Aku Dijajahi oleh Koloni Semut Api.

Yup. Ini antara pengalaman pahit aku di sini. Pakaian kotor aku dipenuhi dengan semut api. Pau kari ayam yang auntie aku belikan dua biji tadi pagi yang belum sempat aku jamah sudah pun dipenuhi dengan semut api. Lantai aku pun dipenuhi dengan semut api. Aku nak berjalan di atas lantai pun terpaksa terjengket-jengket, takut semut api serang aku. Tapi, buatlah macamana pun, semut api tu tetap gigit kakiku. T______T Akhirnya aku contact PC Asyraf (satu-satunya senior Kimia aku di Rahim Kajai) untuk selesaikan masalah bilik aku yang dah jadi sarang semut. Tapi dia cakap spray tak ada waktu tu. Aku pun, hmmm....tak apalah. Tidurlah macam biasa. Alhamdulillah, hari keesokannya lepas pulang dari orientasi, semut-semut tu dah lenyap! Lepas ni aku nak beli spray nyamuk banyak-banyak rasanya.

Menjadi AJK Jamuan untuk Dinner Kolej.

Ini antara pengalaman manis yang tak dapat aku lupakan. Aku suka sebenarnya kerja-kerja angkat lauk dan hidangkan lauk untuk orang. Aku ditugaskan untuk jaga makanan bahagian pelajar wanita. Aku tukang kauk lauk ayam memandangkan aku peminat ayam. Jadi bila semua pelajar wanita beratur tunggu giliran untuk aku kaukkan lauk ayam, akulah orang yang paling bersemangat buat kerja! Ops. Hahaha. Jaga ikhtilat okey. Antara dialog mereka sebelum aku kaukkan lauk ayam...

"Nak drumstick!"

"Nak ayam yang besar."

"Nak yang ni. Eh, yang ni! Eh, tak naklah! Nak yang tu!"

Mujurlah aku bukan jenis yang cerewet. Aku layan aje permintaan dorang. Aku, yang terlebih mesra memang suka kerja-kerja khidmat masyarakat cenggini. Muahahahahahaha.



Menjadi Tukang Warna Banner Rahim Kajai Untuk Perang Dectar.

Serius, aku tak ingat bila kali terakhir aku mengikuti kelas Seni Visual. Tetapi oleh sebab aku tak nak lama-lama didera untuk mempelajari cheers, aku angkat tangan apabila PC mahu 5 orang pelajar untuk menjadi tukang warna. Mula-mula aku rasa macam tak yakin. Tapi sebenarnya kerja aku senang je. Warnakan banner yang dah dilukis. Aku memang tak berapa reti nak melukis, tapi kalau bab mewarna ni in sha Allah boleh kot. Especially kalau nak mewarna dengan teliti dan kejituan yang tinggi gitu. Hehehe. Okey, terbangga diri pula. T____T



But overall aku suka hasil yang kami buat. Kerjasama yang padu antara kami itu penting.

Kawan-kawan baru yang pelbagai ragam.

Di UKM, aku telah mengenali ramai orang baru. Terlalu ramai. Dan setiap orang itu punya karakter yang berbeza dan variasi. Ada kawan yang jenis pembersih teramat. Pantang tengok pemandangan yang kotor pasti dikomplen. Ada kawan yang obses dengan binatang. Asal tengok kucing mesti mengiau. Asal tengok monyet, terus teruja lalu berkata, "Eeeee, ada monyetlah!" Ada juga yang jenis suka berkepit dengan telefon. 24 jam telefon di tangan. Nak lepak keluar bersama asyik whatsapp dengan telefon. Sampaikan kami duduk di meja pun, masing-masing berwhatsapp dengan hanya berkomunikasi melalui bunyi punat keyboard tanpa mengeluarkan suara dari kerongkong sendiri!


Bila telefon menguasai minda.



Kepelbagaian personaliti ini yang membuatkan hari-hari aku bertambah ceria. Tak adalah suram sepanjang hari, bukan? Aku juga belajar untuk tidak terus menghukum seseorang. Kerana aku tahu, setiap dari kita pasti ada kekurangan. Sebab itu kita kena luaskan empayar persahabatan agar kita dapat saling melengkapi sesama sendiri.

Alright. Rasanya dah berlambak aku pot pet.

Terima kasih kerana sudi membaca. Lepas ni mungkin nak cerita fasal Kimia pula.

Okey, bye. Assalamualaikum.

Sunday, August 17, 2014

Barang-barang Yang Nak Dibawa Ke UKM

Bismillah.

Pejam celik, tak lama lagi budak-budak lepasan Matrik/Asasi/Diploma/STPM akan mendaftar masuk ke IPTA masing-masing awal bulan September ni. Aku pun tak terkecuali. Medical check-up pun aku belum buat, in sha Allah akan dibuat pada minggu hadapan. Persiapan lain? Barang-barang? Aku belum buat. Hahaha. Rilek ah. Ada lebih kurang dalam tempoh 2 minggu lebih lagi masa yang berbaki untuk membuat segala persiapan. Tapi topik kali ini aku nak cerita fasal barang-barang keperluan yang perlu dibawa ke IPTA. Yap. Mungkin ada antara kita yang belum pernah merasa hidup di tempat orang, jauh dari keluarga. Kenalah belajar berdikari kan.



Alright. Anyway, sebenarnya senarai barang-barang keperluan ni aku perolehi direct dari Group FB UKM as you know yang aku bakal masuk UKM. Tapi untuk pelajar selain UKM juga boleh baca terus entri ni. Diskriminasi and assabiyah is a no-no ya. Peace.

  1. Kunci Mangga
Yang ini wajib ini. Beli awal-awal ya sebelum daftar masuk. Jangan jadi macam aku dulu, masa daftar matrik tak beli mangga. Sudahnya aku terpaksa stay dalam bilik while abahku keluar dari kolej pergi cari mangga kunci. Beli dua biji okey! Kunci mangga ini bukan untuk dimakan, tetapi untuk mengunci pintu almari korang. Juga boleh digunakan untuk mengunci beg bagasi. Ini semua demi keselamatan.Tapi jangan risaulah, setahu aku almari UKM besar gedabak punya. IPT lain aku tak tahu. So nanti masa sesi orientasi sila simpan baik-baik barang you all yang berharga dalam almari ya. Laptop, dompet, emas sekarung, sila simpan semuanya elok-elok dalam almari ya. Fokus dulu untuk MMP (Minggu Mesra Pelajar kalau di UKM). Tak adanya fasi nak suruh pelajar baru bawa laptop dan duit yang banyak ketika sesi orientasi. So, take note ya!

  1. Cadar & the geng
Well, pihak IPT tak sediakan cadar dan segala sarung untuk pelajar, jadi you all kena bawa sendiri ya. Bawa juga selimut ya. Yup, kita masuk IPT bukan untuk dimanja-manjakan. Jadi sila beli keperluan tidur ini dengan sebaiknya. Tapi kalau aku, aku tak nak guna cadar sebab aku lagi selesa tidur tanpa alas katil. Entah. Kaki aku tak berapa senang nak sentuh kain cadar. Kaki aku lagi suka pijak tekstil asal katil itu sendiri. Even masa matrik pun aku tak pasang cadar sebab aku tak berapa selesa. Kadang-kadang kalau aku tidur bilik kawan pun aku akan buka sedikit cadar tu sebab aku tak nak kaki aku atas cadar. Hahaha. Sila jangan tiru perangai aku ya. Aku memang begitu. Lols.

  1. Penyapu & the geng
Yang ini UKM tak bagi. Tapi jangan risaulah, masa first time masuk bilik kediaman, memang dah bersih bilik tu. Lepas ni kenalah usaha untuk dapatkan penyapu dan penyedok sampah tu. Kalau nak bawa vacuum cleaner rasanya boleh kot. Kalau dah malas sangat sapu, beli je penyedut hampagas mudah alih. Ada jual ke? Kalau ada aku nak beli juga. Nak yang murah-murah je. Heee. Oh, bakul sampah pun tak ada, so bawalah sekali tong kecil ya.

  1. Umbrella
Aku tak tahu kenapa senior perlu mention bawa payung ke UKM. Mungkin juga kegunaan umbrella ini sangat penting especially ketika pergi kuliah. Mungkin ketika berjalan, tiba-tiba hujan, so bolehlah guna umbrella untuk melindungi diri dari dibasahi percikan air hujan yang berasid kerana telah bercampur dengan asap sulfur dioksida gitu. Atau mungkin juga cuaca yang panas dan terik boleh membuatkan kita berpeluh-peluh dan wajah bertukar menjadi hitam selegam-legamnya. Jadi, ada baiknya juga bawa payung ini. Aku pun belum ada payung. Nanti nak beli jugalah. Kalau boleh nak beli yang mudah disimpan dalam beg. Takkanlah setiap kali nak ke kuliah terpaksa mengusung payung tu. Alahai. ._.
  1. Seterika
Yang ini pun kena bawa ya. Senior kata seterika tak disediakan. Kalau nak bawa papan seterika sekali pun boleh juga. Tapi biasa aku di matrik dulu aku guna kain pelikat aku buat pelapik untuk seterika baju.

  1. Wayar Extension


Bawa juga benda ni nanti tau. Nak cas iPhone, iPad, laptop, printer apa semua perlukan plug yang banyak. So dengan adanya extension wire ini pasti akan memudahkan you all. Tapi awas, jangan pula sumbat semua barang elektrik sekali. Takut jadi litar pintas pula. Aku tak tahu macamana penggunaan elektrik oleh IPT lain, mungkin IPT lain dikenakan meter elektrik? Untung dapat UKM.

  1. Water heater & the geng
Sangat berguna untuk membancuh segelas Vico di pagi yang redup dan indah. Ecewah. Boleh juga guna water heater untuk rebus telur. T_T Kalau nak rebus telur jangan pula masukkan telur terus ke dalam water heater. Baik masak dulu air kemudian masukkan air panas yang dah menggelegak tadi ke dalam mangkuk yang berisi telur itu tadi. Pastikan you all bawa sekali pinggang, mangkuk, cawan, sudu, garfu, pisau comel segala. Manalah tahu kalau bungkus makanan nak makan dalam bilik. Oh ya, aku juga syorkan korang bawa bekas makanan yang bertingkat tu. Ahahaha. Nanti bungkus makanan di kafe jangan guna bekas polystrene, guna je bekas korang. Buat apa nak malu? Dapat mengurakan pencemaran alam lagi.

  1. Al-Quran, Yassin, Al-Mathurat, Doa-doa pilihan dan zikrullah

Bawa juga ya. Nak ke mana-mana, merantau ke mana-mana, pastikan diri kita sentiasa dekat dengan Allah. Pastikan Al-Quran dan As-Sunnah menjadi pedoman utama kita. Jangan lupa baca sekali, dan fahami sekali tafsirnya. In sha Allah hati kita akan sentiasa tenang. Bukan hanya dibaca ketika terserempak dengan pontianak dan pocong. Hish hish hish. Semoga Allah memberi kita hidayah dan petunjuk untuk menghadapi segala dugaan, ujian dan cabaran dunia.

Okey. 

Kalau nak tanya apa-apa lagi mengenai barang-barang untuk masuk UKM bolehlah join group FB rasmi di JOM MASUK UKM 2014/2015. 

Semoga bermanfaat. ^_^


Saturday, August 16, 2014

iPhone 5s Gajet Impan Setiap Blogger

Bismillah.

Semalam aku buka blog Denai Hati. Lama tak kunjung, dekat seminggu dah. Mungkin sebab sekarang aku tengah sibuk nak urus segala persiapan untuk masuk ke IPTA pada bulan hadapan. Tapi, walau sesibuk Perdana Menteri sekalipun, aku gagahkan diri juga untuk menjenguk blog-blog rakan. Especially blogger yang menggunakan platform Wordpress. Entah kenapa, tapi aku suka dengan penampilan blog Wordpress sejak kebelakangan ni. Mungkin lepas ni aku nak tukar ke Wordpress juga kot. Okey dah, banyak sungguh aku melalut.

Sampai part mana tadi? Oh, sampai bahagian aku baca blog Denai Hati semalam. Aku ni kalau join contest-contest yang dianjurkan oleh para blogger kadang-kadang rasa berbelah bahagi, sebab kebanyakannya lebih suka guna cara random.org. Tapi kalau Denai Hati ni lain sikit. Aku suka contest yang dia anjurkan kerana memerlukan komitmen dan kesungguhan yang tinggi daripada para peserta. Baru-baru ni aku ada menang komen terbanyak di blog Denai Hati. Alhamdulillah, rezeki dapat duit raya. Baru-baru ni, Tuan Denai Hati sekali lagi menganjurkan contest giveaway iPhone 5s. And I was, like seriously?!



Yup. Iphone 5s. Handphone idaman aku, tapi tak ada duit nak beli. Nangis.

Aku mahu menang iPhone 5s. Yup. Selain aku cemburu dengan kawan-kawan aku yang hampir semuanya menggunakan iPhone, aku juga mahu mengalami pengalaman menggunakan smartphone bercirikan iOS. Bahkan, aku juga mahu memudahkan urusan hidupku dengan menggunakan iPhone 5s yang sememangnya dilengkapi dengan ciri-ciri unik yang simple, mudah dan menyeronokkan!

Sebagai seorang pelajar yang juga merupakan blogger gitu, adalah menjadi satu kelengkapan dalam aktiviti penulisan blog dengan adanya iPhone 5s ni. Untuk menulis entri juga, sudah cukup bagus sekiranya ada iPhone 5s. Tangkap sahaja gambar dengan kamera iPhone 5s. Pasti jelas dan berkualiti tinggi dan mampu menarik perhatian pembaca ke dalam blognya. Mahu periksa emel dan komen? Guna sahaja iPhone 5s. Perlukan GPS kerana sesat mencari dewan kuliah? Iphone 5s bisa membantu!


Jadi, untuk memenangi iPhone 5s, aku perlu mengikuti cabaran yang telah ditetapkan oleh Tuan Denai Hati. Untuk melihat syarat-syarat yang ditetapkan, bolehlah singgah ke entri beliau di sini.

Oh ya, lupa. Penghargaan juga ditujukan khusus kepada semua penaja yang sudi menaja contest iPhone 5s ini. 


Hadiah utama sudah pasti telefon bimbit pintar iPhone 5s 16GB. Bukan seunit, tetapi 3 unit untuk dimiliki oleh sesiapa yang berusaha gigih! Bahkan duit juga akan dihadiahkan kepada yang mendapat saguhati! Ini memang berbaloi!

Baiklah. All the best! In sha Allah, aku boleh menang punya. Amin.

Friday, August 15, 2014

Jadi, Aku Dapat Universiti Mana?

Bismilllah.

Keputusan kemasukan pelajar ke universiti lepasan Matrik/Asasi/Setaraf telah pun diumumkan 12hb Ogos 2014 yang lalu. Nak tahu aku dapat sambung mana?


Alhamdulillah.

Dapat pilihan pertama. Syukur kepada Allah. 

Lepas ni banyak persiapan kena urus. Kena bayar yuran pendaftaran, buat medical check-up, beli baju baru, seluar baru, pensel baru, handphone baru (amboi!). Ahahaha. 

Dalam keseronokan kita bergembira, ingat-ingatlah juga dengan kawan-kawan kita yang kurang bernasib baik, yang tak dapat pilihan bidang yang diminati, atau langsung tak ada peluang untuk belajar. Aku sedih tengok kawan-kawan rapat aku tak dapat sambung dalam bidang Sains Tulen. Semua dapat kursus aliran kemanusiaan yang mungkin agak baru bagi mereka. Ada yang dapat pengurusan pembinaan, pengurusan awam, pengurusan sumber manusia, hatta ada kawan aku yang memang dari aliran sains, dapat kursus Seni Gunaan (Seni Halus)! Sila bayangkan betapa kecewanya kawan aku seorang tu. Tak apalah, dah rezeki mereka dapat tu kan. Bersangka baik sahaja. 

Harap-harap Allah permudahkan segala urusanku nak masuk UKM ni. Alhamdulillah, adalah dapat contact kawan-kawan yang sama masuk UKM, tapi masih berlainan kursuslah. Kebanyakanya pelajar Kimia UKM ialah wanita, lelaki boleh kira dengan jari je. Oh.

Semoga semuanya berjalan lancar in sha Allah.

Okey.


Sunday, August 10, 2014

Aku dan UPU

Bismillah.

Alhamdulillah. Dah masuk bulan Ogos. Semua orang pun dah penat berhari raya selama seminggu. Perut dah ke depan sebab terlebih muatan. Ops. Duit raya mesti berlambak di tangan. Lupa pula nak ucapkan Salam Aidilfitri buat semua pembaca blog yang sangat aku hargai sampai mati. Minal Aidin Wal Faizin (walaupun aku tak berapa tahu terjemahannya).

Berbalik kepada topik sensasi kita hari ini. Mengenai hebahan keputusan kemasukan pelajar ke IPTA lepasan Matrikulasi, STPM, Asasi, Diploma dan yang sama waktu dengannya. Ramai dah bebudak lepasan Matrik dan Asasi especially yang mungkin tengah nervous gegila nak tunggu keputusan UPU. Dah puas cuti dah nak dekat 4 bulan, dah kena masuk IPT pula. Untung sungguh bebudak Matrik dan Asasi kan? Cepat je kaki melangkah masuk ke IPT compared to STPM dan Diploma di mana mereka masih lagi menstrugglekan diri dengan pengajian.

Ura-ura ada yang mengatakan tarikh keluar keputusan UPU ialah 3hb Ogos. Semua kata begitu. Akhirnya aku pun nak menggedik untuk check macam dorang. Punyalah aku excited nak check, adalah juga rasa berdebar. Tapi last-last aku check di laman UPU, dia kata masih tak boleh check. Hampa. Oh.

So finally, aku pun tak tahu bilalah sebenarnya tarikh keluar keputusan UPU, sampailah aku buka Laman Muka Buku (baca: Facebook) dan aku tengok post-post dari bebudak matrik batch aku di group KML 1995 dan aku dapati ramai yang mengatakan tarikh keputusan UPU diumumkan ialah 12hb Ogos 2014, jam 2 petang. Yup. Siap print screen lagi bukti dari beberapa laman web IPT seperti portal Universiti Malaysia Sabah. Entah betul atau tak, tapi rasanya betullah tu kan. Takkan UMS nak tipu pula. Cuma mungkin hebahan tarikh keluar keputusan UPU belum masuk berita lagi.

Oh ya, dan aku baru buka laman web rasmi UPU dan ini yang aku jumpa.

Tarikh keputusan UPU 


So. Kita tunggu ajelah tarikh tak berapa keramat tu tiba. Banyakkan berdoa dan tawakal.

Alang-alang cerita fasal UPU, meh sini aku share pilihan universiti yang aku pilih. Actually aku dah update banyak kali dah bidang-bidang dan IPT di UPU ni sampai rasa nak muntah atas beberapa faktor seperti minat, kebolehan, peluang kerjaya, kos pengajian, lokasi IPT, kos penginapan IPT, ketersampaian IPT, sokongan biasiswa, rancangan masa hadapan, restu keluarga dan sahabat serta tuntutan agama. Banyaknya faktor, dah boleh buat esei Pengajian Am walaupun aku tak pernah masuk Form 6 tapi teringin sangat nak masuk dan itu adalah cerita lama yang dah tak boleh diputar balik kerana ini semua perancangan Allah. Tarik nafas.




Memang berharap pun nak masuk UKM sebab guna bahasa Melayu yang mungkin boleh memudahkan aku untuk mendalami Kimia dengan mudah. Dengan alkana, alkuna, alkena, benzena, fenol, asid karboksilik, sebatian heterosiklik, gegelang benzena, diklorofenolindifenol, bla bla bla. Serius, belajar Kimia ni sangat seronok dan senang kerana otak kita akan sentiasa aktif berfikir untuk menyelesaikan masalah komposisi Kimia. Selain tu, dengar-dengar di UKM ni kalau nak outing best sebab ada Kereta Api Tanah Melayu a.k.a. KTM. Jadi bolehlah nak ke MidValley Mega Mall untuk beli benda-benda yang patut seperti Vico untuk memberi tenaga ketika sarapan pagi, minyak Ambi Pur (in case kalau bakal roommate aku ni perokok tegar yang memang tak boleh dirunding ketagihan merokoknya), wangian yang guna baby crystal tu entah tak tahu apa nama, sabun cuci baju Bio Zip, pelembut baju dengan wangian Downy warna biru punya sebab harum sangat, oh! Kejap, benda-benda ni semua boleh je beli di Koperasi, kenapa nak cari jauh-jauh? Saja. Boleh tapaukan sekali Domino Pizza ke (tak pernah makan lagi Domino Pizza, selalu dengar dari iklan radio Hitz.fm suatu ketika dahulu), beli album terbaru Maher Zain dengan Saif Adam dengan UNIC dengan Hafiz Hamidun ke. Dengan adanya KTM yang berdekatan juga in sha Allah aku pun nak join events bersama blogger. Yup. Aku nak aktifkan diri dengan semua blogger otai yang awesome gitu. Point ketiga, ada yang kata kolej penginapan di UKM ini adalah antara termurah dan terbanyak berbanding IPT-IPT lain. Entah. Harapnya khabar angin ini betul. Janganlah ada masalah bekalan air putus, nanti tak fasal-fasal masuk dewan kuliah dengan tahi mata yang melekit di mata. Ew. Masalah pencuri atau kehilangan barang tu harap-harap taklah berlaku. Alhamdulillah, sepanjang aku jadi budak matrik, tak pernah ada barang aku yang hilang kecuali stokin aku yang hilang sebelahnya. Tak apalah, itu kes terpencil. Lainlah kalau iPhone 6 hilang. Eh.

Ha, itu ajelah yang aku nak ceritakan. Ada masa aku cerita lagi fasal benda-benda UKM ni.

By the way, teruskan berdoa untuk Palestin. Teruskan usaha menggantikan Mekdi kepada Ayam Masak Kicap, Kokakola kepada air bandung dan Starbak kepada kopi hitam.

Okey.


Assalamualaikum.

Monday, July 21, 2014

5 Entri Denaihati yang Mencuit Hati

Bismillah.

Kali ini aku akan berkongsi review aku mengenai entri-entri yang pernah dinukilkan oleh Tuan Denai Hati. Pemilik blog Denai Hati ini sudah pasti bukan asing lagi dalam kalangan blogger. Selain banyak memenangi anugerah blog seperti Best of Best Blog 2012, Most Creative Blog 2013 dan Best Personal Blog 2013, Tuan Denai Hati juga merupakan antara ramai-ramai blogger yang murah hati di Malaysia ini, bahkan juga di seluruh Nusantara kerana beliau selalu menganjurkan contest yang menawarkan hadiah lumayan. Kalau tak, masakan beliau sanggup mengadakan contest Gadjet Impian yang menawarkan iPhone 5 sebagai habuan? Bukan 1 biji, malah 5 biji! Tapi, contest ni dah lama berlangsung sebenarnya, dan aku tak tahu pun ada contest ni sebab aku sibuk dengan Matrikulasi kot sehingga blog pun tidak diupdate sampai setahun. Hmmm, tak apalah belum ada rezeki, kalau beliau buat lagi contest yang bagi smartphone especially yang mahal dan eksklusif, sudah pasti aku tak nak melepaskan peluang keemasan itu untuk menyertainya. Biarlah terpaksa bersaing dengan blogger-blogger otai yang hebat-hebat belaka, asalkan dapat peluang untuk menyertainya. Kerana kejayaan itu akan menjadi manis sekiranya kita konsisten dalam berikhtiar di samping berdoa dan bertawakal. Okey, sastera sangat. Sambung cerita.

By the way, tidak dilupakan dedikasi untuk Tuan Asam Boi yang sentiasa menjadi penaja bersama Tuan Denai Hati. Dengan taglinenya 'Lagi Masam Lagi Mengancam' sudah pasti anda boleh mendapatkan segala info dan isu yang hangat, panas lagi sensasi dari beliau. *lap peluh dahi dengan sapu tangan*

Tanpa banyak membuang masa, kita mulakan review kita.


Oh well. Siapa yang tak kenal dengan syarikat penerbangan tambang murah yang menjadi pilihan jutaan manusia di seluruh Malaysia masa kini. Dengan tagline comelnya, 'Now Everyone Can Fly' sudah pasti memberi kemudahan untuk kita semua yang memerlukan kemudahan pengangkutan dengan bayaran yang lebih rendah dan berpatutan. Entri ini sebenarnya ditulis untuk memberi tutorial kepada pembaca, khususnya dummies seperti saya, memahami lebih terperinci proses untuk membeli tiket penerbangan Air Asia, supaya tagline 'Now Everyone Can Fly' betul-betul menjadi kenyataan. Oh! Selain dimuat sekali dengan paparan visual dari website Air Asia, penulis juga memberi tip-tip bagaimana untuk mendapatkan tiket yang murah gegila. Siapa yang tak mahu benda murah, bukan? Tetapi, sudah namanya murah, pastilah ia sangat limited edition, malah lebih terhad dari beg Gucci keluaran terbaru yang menjadi kegilaan wanita elegan yang inginkan penampilan dan gaya eksklusif. Ops. Semuanya diterangkan secara serba-serbi, sehinggalah part untuk membuat pembayaran. Melihat gaya penyampaian beliau yang cukup jelas umpama seorang pramugara yang sedang memberikan arahan kepada para penumpang sudah cukup menyenangkan para pembaca. Malahan, melalui komen-komen yang diutarakan oleh pembaca, anda juga boleh membaca pengalaman pembeli-pembeli tiket Air Asia agar dapat memberi sedikit info untuk anda.



Sebagai seorang yang sukakan produk Apple, aku selalu mengikuti entri-entri iPhone 5 dari beliau. Walaupun aku baru nak korek balik entri-entri lama, tetapi informasi-informasi mengenai iPhone 5, iPhone 5s dan iPhone 5c masih memberikan input yang berguna untuk aku mengenai dunia gajet. Walaupun aku belum ada duit untuk memiliki sebiji iPhone, tetapi dengan membaca entri-entri beliau, sedikit sebanyak memberikan aku motivasi dan semangat untuk memperolehi smartphone yang elegan dan comel tu. Semua orang termasuk anda yang sedang membaca entri ini pun sudah pasti mahu memiliki iPhone yang canggih dengan segala feature yang hebat-hebat belaka. Dari kamera 8 megapiksel yang tersangatlah bermutu tinggi kualiti resolusi gambar yang ditangkap, kepada kelancaran menjalankan multitasking dalam iPhone 5, sudah cukup memberi rasa keterujaan kepada kita semua! 



Tuan Denai Hati sendiri membuat pengakuan bahawa beliau tidak menggunakan iPhone 5s untuk bergaya semata-mata, tetapi memanfaatkan produk ciptaan Steve Jobs ini untuk memudahkan urusan harian beliau sebagai seorang blogger sepenuh masa dan usahawan. Apalah gunanya membeli iPhone 5 sekiranya kita hanya tahu stalk status orang di Facebook dan gambar awek cun di Instagram, ya tak? Sedangkan banyak lagi kegunaan smartphone ini tetapi kita sendiri yang tidak mahu menyelongkarnya. Melalui entri ini juga aku terklik pula mengenai penipuan yang dibuat terhadap iPhone 5c (yang aku nak beli sangat sebab murah dari iphone 5s kot). Kononnya iPhone 5c ini adalah gantian kepada iPhone 5 yang lama, cuma casing ditukar kepada plastik yang berwarna-warni gitu. Kemudian ramai pula yang bising mengenai benda ni. Siap bawa bergaduh. Hehehe. Tak apalah, biasalah, dunia bisnes, siapa yang tak mahu untung dengan cara yang paling licik? Paling sadis apabila ramai penggila susah mati (baca: die-hard) iPhone yang sanggup menghabiskan wang beribu-ribu ringgit (sehingga ada yang sanggup menjual anak di China) demi memiliki sebiji iPhone 5 yang tidak bernyawa itu. Oh, dunia. Selain itu, aku juga terbaca entri mengenai penipuan terhadap pembelian iPhone 5s di Singapura kerana terkena scam. Sudahnya, terpaksa membayar extra money agar iPhone 5s itu bisa berfungsi. Taktik licik yang tidak berkesudahan.

3. Rania Nama Islam Felixia Yeap

Ini pula mengenai kisah saudari Felixia Yeap yang telah mendapat hidayah dari Allah, daripada gadis yang sentiasa mendapat undangan menjalani shooting yang memerlukan beliau menggayakan aksi yang mengeksplisitkan sebahagian dari mahkotanya, kepada seorang Cina Muslim yang begitu minat memakai hijab kerana merasakan diri lebih selesa dan lebih dihormati. Entri ini sedikit sebanyak memberi kesedaran kepada aku bahawa kita tak boleh selamanya menuding jari atau melemparkan kesalahan kepada orang lain. Biarpun orang itu tidak mematuhi syariat Islam, sering mendedahkan aurat di khalayak umum, tetapi itu bukanlah tiket untuk kita sesuka hati memaki hamun dia dengan dakwah sindirism yang tidak berkesudahan. Sedangkan Nabi Muhammad salallahu alaihi wasallam, apabila menegur orang pun secara personal. Baginda tidak mengajar kita untuk menegur secara terbuka kerana itu hanya akan membuka aib orang. Hmmm, sorry, dah macam ustaz pula cara aku menulis ni. Tak apalah, sekali-sekala menulis untuk mentarbiahkan diri pun okey juga.



Sebenarnya, entri ini bukan hanya berkisar mengenai Rania, juga sebenarnya mengupas isu bahawa semakin hari, semakin ramai yang mendapat taufik dan hidayah dari Allah untuk berhijrah. Seperti Aliza Kim (tak berapa kenal, dapat tahu melalui blog Denai Hati), Mizz Nina dan yang terbaru Neelofa. Aku dapat tahu penghijrahan Neelofa ni pun melalui Ikim FM tatkala dia diundang dalam sesi bual bicara. Siap menangis lagi dia meluahkan perjalanan hijrahnya, sampaikan aku sendiri pun rasa sebak yang amat. Mengenai Mizz Nina yang sudah berhijab juga membuatkan aku terkesan. Dulu, aku minat sangat dengar lagu-lagunya yang hit dan pop dance gitu, tapi sekarang dia dah tak buat semua tu. Alhamdulillah. Bahkan Mizz Nina sendiri membuka butik muslimah yang diberi nama Madeena, ala-ala nama Madinah Al-Munawwarah. Siap ada rancangan bual bicara Islam bersama Ustazah Yasmin Mogahed dalam Always A Traveller; Reclaim Your Heart yang disiarkan pada setiap hari Sabtu dan Ahad jam 6.30 petang serentak di Astro Ria, Astro Oasis dan Astro Maha HD. Masha Allah, begitu luasnya hidayah Allah itu, cuma manusia itu yang harus berusaha untuk mencari. Diharapkan selepas ini akan lebih ramai lagi yang akan berhijrah dan kembali ke jalan yang lurus. Begitu juga buat diri ini yang sentiasa banyak khilafnya. In sha Allah.

4. 10 Kesilapan Blogger Menyebabkan Kegagalan

Yang ini pula entri yang berkisarkan dunia blogging. Sungguh bermanfaat info yang dimuatkan, begitu padat dan jitu sekali. Gaya penyampaian yang terperinci lagi menyeluruh khusus buat para blogger sekalian. Masha Allah, terlalu banyak input yang aku dapat melalui nukilan ini. Banyak benda yang aku selalu tersilap buat ketika mengendalikan blog ini sejak mula lagi. Masa mula-mula tu, punyalah banyak gila benda aku nak sumbat dalam blog, dengan lagunyalah, saljinya, siap ada pelangilah apa semua. Bukan tak boleh, boleh. Cuma, kenalah fikir pembaca yang datang. Masa muda-muda tu, aku memang langsung tak fikirkan sasaran pengunjung blog aku, ego dengan design yang gedik-gedik dan berat gegila. Eh. Namun, kini baru aku sedar, benda-benda merepek dan merapu sampingan itu tak perlu sebenarnya sekiranya kita benar-benar mahu menjadi seorang penulis blog yang serius. Err, aku nampak serius ke? Tak adalah kan. Aku okey je dengan semua blogger. (Ayat penyedap hati dan pulmonary vein)



Ada tip dan panduan yang berguna untuk penulis blog amatur dari segi penulisan entri yang berkualiti tinggi, design blog yang simple, ringan dan mudah diakses sehinggalah dalam pelaburan untuk memiliki domain sendiri. Suatu hari nanti, aku juga mahu memiliki domain sendiri, mungkin kepada faridzuan.com, supaya senanglah orang mahu cari aku di search engine. *Angan-angan tinggi* Aku juga mahu belajar SEO atau search engine optimization, agar trafik aku meningkat, di samping dapat menjana wang sampingan yang menguntungkan.

5. Rahsia Orang Kaya Bertambah Kaya

Aku suka dengan entri yang ini. Membongkar segala rahsia yang dimiliki oleh orang-orang kaya untuk menjadi kaya. Siapa yang tak mahu jadi kaya, bukan? Ada yang menjadi kaya dalam tempoh masa yang lama. Kumpul duit gaji simpan dalam tabung, siap buat invesment. Ada pula yang menjadi kaya dalam waktu yang terlalu singkat, umpama pemilik Facebook Mark Zuckerberg. *lidah terbelit* Dengan hanya membuat aplikasi Facebook yang kini sudah menjadi trend semua manusia di atas muka bumi juga sudah mampu menjana pendapatan berbillion-billion. Hebat betul mereka. Apa pun cara kita untuk menjadi kaya, kita harus kembali kepada diri kita masing-masing.



Tetapkan dahulu niat yang betul untuk menjadi kaya. Melalui entri ini aku dapat belajar bahawa untuk menjadi kaya itu kita perlu sentiasa memiliki sifat suka memberi. Sifat suka bersedekah. Percaya atau tak, apabila kita rajin memberi dan bersedekah, kita takkan jatuh miskin, bahkan kita akan menjadi lebih kaya lagi. Benar. Ini bukan kisah dongeng belaka. Bahkan untuk menjadi orang yang kaya juga kita harus sentiasa mencari peluang untuk mendapatkan sumber pendapatan. Malah, diri harus mempunyai tahap disiplin yang tinggi dan sentiasa ada passion yang tinggi untuk mencari ilmu. Kerana dengan ilmu yang adalah, kita dapat tahu strategi yang berkesan dan efektif untuk menjadi kaya.


Demikian berakhirlah sudah review aku mengenai entri-entri yang berjaya memikat hati aku dalam blog Denai Hati.

Semoga bermanfaat. Selamat meneruskan ibadah puasa.

Friday, July 18, 2014

MH17 dalam Kenangan

Bismillah.



Pagi ini seluruh dunia dikejutkan dengan insiden yang menimpa pesawat Malaysia Airline MH17 yang memulakan perjalanan dari Amsterdam ke Kuala Lumpur. Punca kemalangan dikatakan kena tembak dari bawah kononnya. Apapun bab-bab punya ni aku tak berani nak mengulas lebih dan aku tak mahu mengemukakan teori, takut jadi fitnah.

Aku dapat tahu berita ni pun dari abah aku lepas bangun untuk sahur tadi pagi. Masa aku tengah sibuk nak mengorek nasi dari periuk, abah aku tetiba bersuara, "Kesiannya pesawat Malaysia terhempas."

And I was like, speechless.

Dalam keadaan yang masih mamai itu aku terkejut juga. Lepas aku angkat nasi ke meja, aku pun ke ruang tamu sekejap, buka berita di TV3 mengenai MH17. Entah perasaan apa yang sedang menimpa aku ketika itu. Rasa macam, like seriously? Atau aku cuma mimpi? Ternyata ini bukan mimpi.

Dengan tragedi kehilangan MH370 yang masih belum dapat ditemui sehingga kini, negara kita sekali lagi dikejutkan dengan insiden hitam yang menimpa pesawat MH17. Apakah semua ini? Petanda dari Allah? Ada benarnya juga.

Sudahlah isu Gaza di Palestin belum selesai, dengan serangan bom dari Israel laknatullah sehingga meragut beratus nyawa yang tidak berdosa, dengan isu Sabah yang dah macam tak selamat sampai ada perintah berkurung. Dahlah aku tinggal di Sabah, di Lahad Datu pula. Allahu Akbar. Nampaknya, tahun 2014 ini benar-benar tahun dugaan buat kita seluruh rakyat Malaysia.

Apapun, semoga dengan insiden meruntun jiwa dan menyayat hati ini akan memberi kesedaran dan iktibar kepada kita, bahasa kita tidak akan kekal selamanya di muka bumi ini. Bila-bila masa sahaja Allah boleh tarik segala nikmat kita. Apabila Allah kata jadi, maka jadilah.

Walaupun insiden ini telah meragut nyawa para penumpang dan anak-anak kapal, tetapi mereka tidak pergi sia-sia dengan begitu sahaja. Sungguh beruntung mereka kerana nyawa mereka dicabut pada hari Jumaat yang mulia. Lebih-lebih lagi dalam bulan Ramadan ni. Masha Allah. Sungguh bertuah mereka.

Sumber gambar dari http://bloks-lenterahati.blogspot.com/2012/02/terjemahan-surat-al-fatihah.html


Akhir kata, marilah sama-sama kita mendoakan agar semua mangsa yang terkorban akan ditempatkan dalam kalangan orang-orang yang beriman. Kepada keluarga mangsa, mohon tabah dan terima takdir ini.

Allah uji kita kerana, Dia sayangkan kita.


Wednesday, July 16, 2014

#Wordless Wednesday - Wakaf dalam Quran


Sunday, July 13, 2014

Rehlah 2014 bersama Sahabat Al-Irfan

Bismillah.

Cerita fasal rehlah. Sebelum tu, korang tahu tak apa tu rehlah? 

Rehlah maksudnya melancong, melawat atau menziarahi sesuatu tempat. Kira macam outinglah, demi merapatkan ukhuwah kerana Allah. In sha Allah. 

Biasanya term-term macam begini selalu diguna oleh budak-budak surau, atau geng-geng usrah, tabligh dan sebagainya. Ada banyak lagi term-term yang aku baru tahu maksudnya macam ikhwah, akhwat, usrah, ukhuwah fillah abadan abada (amboi panjangnya) dan macam-macam lagi. Eh sekejap, aku budak surau ke? Hahaha. Ingat budak-budak alim yang pakai jubah dan serban je ke boleh jadi budak surau? Di Matrikulasi, sesiapa pun boleh jadi ahli surau atau secara spesifiknya di kolej aku, Kolej Matrikulasi Labuan, kami ada Sahabat Al-Irfan (take note bahawa surau KML namanya Surau Al-Irfan), which means kumpulan yang menggerakkan aktiviti dan program keagamaan. Alhamdulillah, aku sendiri pada mulanya bukanlah Geng Irfan, tapi aku sendiri ditarik masuk oleh rakan kolej sendiri yang namanya Syukri Bin Seesaw (nanti korang tengoklah dalam gambar). 


Alhamdulillah, banyak faedah, manfaat dan nilai tarbiyah yang aku perolehi sepanjang menjadi Sahabat Al-Irfan. Aku tergolong dalam Lajnah Penerbitan, alah yang selalu buat brosur untuk jemaah selepas solat Jumaat, tapi kan jujurlah aku kata, Lajnah kami ni paling aktif berbanding lajnah-lajnah lain tau sebab kami selalu buatt usrah tau. Ahahahahahahaha, syok sendiri, lols.

So, ni first aku pergi rehlah bersama geng aku, Lajnah Penerbitan digabungkan dengan Lajnah Peralatan dan Inventori. Kami buat rehlah pada waktu pagi (hari Sabtu ke Ahad tak ingatlah) di Pantai Pancur Hitam, Labuan. 

Sampai je kami, terus buat Solat Sunat Dhuha. So, ini pun my first experiencelah solat sunat dhuha berjemaah tanpa ada karpet atau sejadah. Ambil wuduk pula guna air pantai yang punyalah masin. Muslimat dorang ambil wuduk di tandas tapi jauhlah, budak-budak lelaki ambil je dekat air laut. So, bayangkan masa aku nak berkumur-kumur guna air laut, dah berapa mole sodium chloride yang melekat pada rongga mulut dan gigi aku, dah macam minum air masin berajinamoto. Sungguh concentrated, dah boleh buat electrochemistry pula. Eh. 

Time nak solat pula, setiap kali sujud tu melekatlah segala tanah lumpur ranting cacing kerawit semut merah jambu apa semua tu kat muka kami. Sila bayangkan muka kami yang separah comot. Hehehe. Tapi alhamdulillah, ada hikmah kerana mengingatkan diri kita yang berasal dari tanah.

Usai solat dhuha, kami pun ngaplah kejap. Lapar doh.



Sandwich sardin. Entah dah berapa keping aku makan sebab sedap sangat.

Tengok, betapa tamaknya aku ambil dua keping sandwich untuk dimakan, dan akan sambung makan sandwich lagi.

Ops. Candid. Yang ni kami dah prepare nak duduk dengar ceramah oleh pensyarah kami. Budak-budak lelaki kami duduk atas batang pokok yang dah tumbang. Muahahahaha.

Amin (yang pakai baju oren, Ketua Lajnah Peralatan dan Inventori) sedang mengacarakan majlis. Yang pakai selipar pink tu pula pensyarah kami yang akan sampaikan tazkirah. Tuan Sarimi namanya. Selalu bagi kuliah Maghrib di Surau Al-Irfan.

Maka kami pun mendengarlah setiap bait perkataan yang beliau lontarkan dengan penuh khusyuk sambil ditiup oleh angin sepoi-sepoi bahasa gitu. Ada yang mencatat, Aku pula, guna tab je rakam. Ngeh.

Usai tazkirah oleh Tuan Sarimi, kami muslimin dan muslimat dibahagikan kepada lelaki dan wanita pula, untuk bulatan sesama sendiri. Eh, I mean, kira macam usrah minilah.

So yang tengah tu Syukri Seesaw (yang tarik aku masuk Al-Ifran hehehe). Dia jugalah yang mengepalai Lajnah Penerbitan setiap kali ada usrah dan aktiviti lain. Dari kanan, Amin, Syukri dan Sahril.

Maka aku pun sempatlah mencoret apa-apa yang patut pada buku nota kawan baik aku sendiri, Hazwan. Tak ada kerja nak buat kan, so aku pun buatlah peta minda di buku notanya. Hehehe. Dia pun ok je. :p

Inilah Hazwan, sahabat baik aku. Ops. Candid gitu.

Kemudian usai habis bulatan mini, kami pun rehatlah sekejap. Bebudak lelaki dorang tu nak main bola sepak. Aku je tak join sekali sebab aku tak minat nak main (bukan kaki bangku tau, cuma tak minat main, eh.)

Kemudian kami pun pergi ke aktiviti seterusnya, iaitu membina istana pasir. Well, ini group aku punya istana pasir.


Tengah-tengah tu kami punya.
Yang ini geng lelaki lain yang punya. Macam cantik je, nak pijak boleh? Ahahahahaha. Kejam.


Yang ini budak perempuan punya. Okeylah kan? Ngeh.

Sesudah itu, kami pun rehatlah sekejap. Then kami sambung lagi dengan aktiviti akhir iaitu "Siapa yang dapat leraikan tali dialah menang". Amboi punyalah panjang tajuk permainan. Well, aku sendiri pun tak tahu apa tajuk game tu, tapi dia lebih kurang macam begini, dua orang berpasangan, tangan setiap orang akan diikat dengan tali, so siapa yang dapat leraikan tali ini tanpa memutuskannya dengan cepat, pasangan itu akan menjadi juara.

So aku pun berpasanganlah dengan Hazwan, lerai punya lerai tak dapat. Siap nak masuk ke tangan masing-masing, posing macam ahli akrobatik (sila bayangkan) tapi still, tak dapat juga. Pasangan-pasangan yang lain dah berjaya lepaskan tali, kami je belum. Bila tinggal beberapa pasangan yang belum leraikan tali, si ketua game tu pun bagitaulah hint macamana nak leraikan, so aku dengan Hazwan pun tengoklah tutorial singkat tu. Then, kami pun cuba dan cuba untuk leraikan, tapi tak dapat juga.

Last-last, tinggal aku dengan Hazwan je group yang tak dapat buka ikatan. 

Akhirnya, aku sendiri mengalah dan aku cakap dengan Hazwan, 

"Kita memang tidak akan terpisah selama-lamanya". 


Dan akhirnya kami pun dah selesai rehlah. Kemas-kemas barang, tinggal nak balik kolej je. Alhamdulillah.

Walaupun ini first dan last aku rehlah dengan geng surau, tapi banyak pengalaman dan tarbiyah yang aku peroleh. Sungguh tidak ternilai. Lebih-lebih lagi aktiviti rehlah macam begini dapat merapatkan lagi ukhuwah sesama kita. 

Aku merindui segala kenangan bersama kalian meskipun kita hanya bertemu sebentar.
Susah dan senang kita tempuhi bersama, bertemu berpisah kerana Allah.

Sesungguhnya kenangan ini sungguh berharga buat diriku yang tidak punya apa-apa. Semoga Allah merahmati kita semua.


Friday, July 11, 2014

Segmen 2 Mini Power Bank Untuk Rakan Blogger Zamani Abe

Bismillah.

Saya dah lama tak join give away dalam blog. Kalau ikut pun tak pernah-pernah pun ada rezeki nak menang. Tak apalah, kali ni nak join sebuah giveaway dari Tuan Zamani Abe. Join segmen sebegini pun okey juga, bukan hadiah yang menjadi sasaran utama, tetapi demi merapatkan lagi ukhuwah sesama blogger, ya tak?

Tekan gambar ini untuk menyertai segmen ini.

Kalau rezeki boleh juga menang Mini Power Bank. Ada dua untuk dimenangi oleh dua orang. Nampak cute, simple dan elegan. Wah! Lagipun, yalah kan, sekarang orang pakai smartphone ke tablet ke apa semua cepat je bateri nak habis. Lebih-lebih lagi kalau digunakan untuk surf internet, buka youtube, laman sosial, dengar lagu and so on. So, dengan adanya Mini Power Bank yang comel dan senang dibawa ke mana-mana ini diharapkan dapat menjadi penyelemat seandainya peratus bateri gajet komunikasi kita tinggal 0.5 peratus lagi. Eh.

Terima kasih. Selamat bersegmen.

Thursday, July 10, 2014

Kimia Matrik : Susah atau Senang?

Bismillah.

Tadi saya check laman Nuffnang. Tengok punya tengok bahagian keywords yang sampai ke blog ni, tetiba ada yang nak search 'Tip Belajar Kimia di Matrik'. Kesian juga, orang nak search benda yang nak dicari tapi tak juga dapat-dapat. So, demi tak nak menghampakan pengunjung blog ni, maka saya akan kongsikan sebuah entri tip yang mungkin berguna untuk anda.

Kimia.

Jujur saya kata, dulu masa SPM, saya tak berapa berkenan dan minat dengan subjek ni. Sebut saja Kimia, mesti benda-benda seperti Avogadro Constant, Thermochemistry, Electrochemistry, Stoichiometry (berbelit-belit nak sebut) dan macam-macam lagi yang akan terngiang-ngiang di benak anda. Oh tak dilupakan topic Organic Chemistry yang membuat orang rasa macam...oh my God! Kena hafal dan lukis struktur benda-benda pelik tu, and then ulang mekanisme bla bla bla dan you all sendiri pun tak tahu apa sebenarnya tujuan nak belajar semua ni! Chill, chill! Relaks brother, brother relaks! Eh.

Tapi kan, actually Kimia ni taklah susah sebenarnya. In sha Allah. Kalau kita tahu cara nak belajar, boleh punya. Confirm dapat A, A+, A++, A bintang-bintang seinfiniti dan yang sekufu dengannya. Kenapa perlu fikir sesuatu subjek itu susah sekiranya kita sendiri tidak mahu berusaha? Kejayaan tak akan datang bergolek dan berguling-guling andai kita sendiri tak buat apa-apa. Right? Okey, penat membebel. Mari kita sambung topik.

Betulkah senang dapat A dalam Kimia di Matrik?

Ha'ah. Jujurlah saya kata, memang senang. Bukan mahu riak, tapi subjek Kimia adalah antara subjek yang senang untuk diskor dalam program Matrikulasi. Semester 1 korang akan belajar introduction kepada Kimia sampailah Ionic Equilibria. Basically, semester 1 ini lebih kepada calculation dan memerlukan anda untuk menghafal beberapa formula asas. Korang hanya perlu hafal formula dan tahu cari info dan substitute, alah, macam Fizik juga. Cumanya, ada certain soalan tu korang kena master sikit time buat latih tubi tu. Contoh dalam topik PV = nRT (P = pressure, V = volume, n = number of moles, R = Rydberg Constant, T = Temperature must in Kelvin), kadang-kadang dia agak tricky, tapi kalau saya nak explain di sini susah sikitlah. Tapi, taklah susah nak faham, cuma perlukan imaginasi kalau nak jawab. Mula-mula tekanan wap sama dengan ini. Kemudian tekanan wap dalam balang sama dengan ini. Alah, you all kan pandai Maths juga kan? Add Maths saya SPM dapat C je tau so benda-benda macam begini mesti boleh catch up punya.


Hafal formula je? Senangnya!

Haah. Hafal formula. Macam Fizik. Tapi formula Kimia taklah banyak macam Fizik yang entah dah berapa ratus saya kena hafal tapi sekarang dah lupa sikit demi sikit oh my. Yang penting, pastikan korang tak buat kesilapan ketika masukkan nilai dalam kalkulator. Common mistakes itu biasa, tapi seboleh-bolehnya hindarilah ia. Jangan terlalu careless. Buat jalan kerja dengan teliti. Oh ya, lupa, di matrik untuk subjek Kimia dan Fizik, untuk jalan kerja yang memerlukan pengiraan, bukan macam maths yang perlu korang selesaikan langkah kerja demi langkah kerja yang berlambak sampai 3 muka surat tak cukup. Eh. Yang penting, korang kena tulis formula, masukkan nilai  dan  jawapan akhir. Sebagai contoh, cari V.

Answer:

PV      = nRT 

(0.8)V = (0.2)(0.0826)(300)

V         = 6.195 L

Ya, lebih kurang begitulah. And please make sure your final answer must include with correct unit. Untuk pastikan jawapan itu tepat, pastikan anda dah standardise unit, maksud saya, kasi seragam. Kalau nak guna L (litre), semua entity isi padu mesti guna nilai L. Kalau tak, adalah sangat tinggi keprobabilitian untuk jawapan anda salah. Dan pada ketika anda menjawab exam dan degil mahu dengar cakap saya, silalah meraung dengan tangisan berdarah anda itu. Oh.

Err, Organic Chemistry itu benda apa pula?

In sha Allah, satu hari nanti. chemist-to-be.


Hish hish hish. Bukan ke korang dah pernah belajar hydrocarbon sebelum ni di sekolah? Yang CH3CH2Cl.

Di Matrik, korang akan belajar kimia organik dalam semester 2. Dimulakan dengan introduction to organic chemistry, hydrocarbon, blablabla sampailah Polymer. Susah ke? Haah. Susah gila. Haha. Taklah. Senang je. Susah sebab agak challenging kot. Entahlah. Pernah juga terdetik dalam hati saya yang mengatakan topik ini susah gila. Oh okey, nampaknya perkataan 'gila' itu agak keterlaluan. Baiklah. Susah. Hmmm, taklah susah sangat dan taklah senang sangat. Sebab soalan dalam exam, dia akan gabungkan semula sekali. Macamana hydrocarbon ini boleh jadi alcohol? Lepas tu macamana nak buang salah satu functional group tu? Nak kena guna apa? Apa kondisinya? Blah blah blah. Korang kena lukis sendiri apabila soalan tu dah bagi bahan reactant. Korang tahu tak apa tu benzene? Tak tahu? Oh, okey. Tapi benda alah ni memang wajiblah korang jumpa sepanjang menjadi pelajar Kimia Organik.

Kalau saya explain panjang-panjang di sini tak guna pun kalau korang buat muka blur. Beginilah, saya akan simplify kepada beberapa perkara yang korang kena focus sepanjang belajar Organic Chemistry.

1) Naming the compound based on IUPAC. Yang ini korang akan belajar macamana nak naming, tak susah pun. Senang.

2) Draw the structure. Maybe, from IUPAC to structure, or otherwise. Tapi soalan-soalan begini jarang keluar dalam final exam, untuk UPS, tutorial dan kuiz, of course ada.

3) What are the common reactions. Apakah beberapa reaksi tindak balas yang akan berlaku kepada kumpulan sebatian kimia organik itu? Sometimes ada lecture notes yang korang copy direct dari softcopy oleh pensyarah, ada beberapanya sudah out of the syllabus.

4) Chemical test. Yang ini korang kena tahu macamana nak membezakan organik itu dengan organik ini berdasarkan beberapa siri ujian yang ada namanya sendiri. Brady's testlah, Lucas testlah, bromine water test, blah blah blah, ada banyak. So silalah berikan beberapa kapasiti memori di dalam kepala anda ya. Dahlah kena tahu apa yang akan berlaku apabial telah melalui ujian ini. Kalau positive, apakah pemerhatiannya?

5) Physical and chemical properties. Yang ini biasanya soalan akan bagi punya, wajib. Tak susah pun. Kalau dah faham teori dan konsep, tentang ikatan bond (hydrogen bond, van der waal force), in sha Allah boleh jawab punya.

Oh. Macam senang je Organic Chemistry.

Hah. Kan saya dah cakap, senang je benda ni. Tapi kalau korang tak buat praktis, tak rajin tanya pensyarah, malas nak siapkan tutorial, memang susah dan tak ada harapanlah korang nak dapat A dalam Kimia ni.

Soalan terakhir untuk abang (ecewah panggil abang pula, malu titteww tau! Er.) Abang nanti nak further study dalam bidang apa?

Of courselah saya nak sambung dalam Kimia. In sha Allah, saya sekarang masih tunggu jawapan dari UPU. Transkrip matrik pun belum sampai rumah alahai. Tapi kan, saya search di internet dan based on senior's experience, ada yang kata Kimia di Universiti susah gila. Benarkah? Bikin takut saja. Hish. Saya tak sukalah benda-benda gossip ni. Bukan apa, tapi ia hanya akan melemahkan semangat. Mana-mana bidang pun mana ada yang senang kalau kita tak berusaha bersungguh-sungguh, ya tak?

So, doakan aje saya dapat tawaran belajar Kimia di IPTA ya.

Assalamualaikum.





Wednesday, July 9, 2014

#Wordless Wednesday - Ukhuwah Fillah


Monday, May 19, 2014

Saya Sedang Menulis Manuskrip!

Bismillah. Assalamualaikum.

Maaf sangat sebab tak dapat nak update Warna-warni Minggu Orientasi Bahagian 2, sebab semalam budak-budak matrik KML sudah daftar masuk. Jadi kalau saya tulis pun tak ada siapa nak baca kan. Mesti start semalam lagi mereka sudah pun bergelumang dengan minggu penuh penyeksaan orientasi itu. Hehe.

Saya cuma nak uar-uarkan kepada semua pembaca blog saya, sama ada anda merupakan pembaca setia, atau silent reader bahawasanya saya sekarang sedang dalam projek menulis manuskrip! Ya, inilah impian saya selama ini, untuk melihat sendiri novel saya tersusun rapi dan kemas di rak kedai-kedai buku seluruh Malaysia.

Saya baru siap 10 muka surat. Ada dua ratus sembilan puluh muka surat lagi. Haha.

Tajuk manuskrip ialah ABM. Alamak dah spoil. Tak apalah. Langkah promosi awal. Terserah kepada anda untuk teka. Aku Bela Monyet? Atau, Awak Belum Menikah? Eh. Hehe. Sebenarnya saya mahu merahsiakan dahulu tajuk sebenar, tapi singkatannya memang ABM.

Saya tahu kalau novel-novel remaja ini orang tak pandang sangat, sudah klise, tak menarik, tak ada konflik yang kuat macam drama Korea dan blah blah blah. Tapi saya still stick untuk tulis cerita ini. Lagipun kisah ini merupakan kisah benar dan kisah pengalaman saya sendiri. Tentang apa? Tunggu sahajalah entri yang akan datang!

Nanti kalau sudah siap manuskripnya saya akan siarkan bab demi bab di sini ya. Segala komen dan kritikan akan saya terima dengan hati yang terbuka. Saya tahu, menjadi penulis ini bukan mudah, perlu menghadapi segala cemuhan dan kritikan yang pedas-pedas (apatah lagi penulis muda dan masih baru seperti saya), dan bukan semua orang akan sukakan tulisan kita. Tapi anggaplah itu semua sebagai cabaran dan pemangkin motivasi kita untuk menulis.

Saya selalu menjadikan rakan-rakan penulis saya sebagai idola (khususnya yang sebaya dengan saya) seperti Izzah Haneefa dan Hasif Hamsyari. Mereka berdua sungguh berbakat kerana pada usia yang masih setahun jagung, sudah pun menghasilkan beberapa novel. Sebagai contoh, novel terbaru Izzah Haneefa berjudul Imam Mudaku Romantik, tebal okey novel tu! Nak terbeliak saya tengok novel tu. Bagaimana dia dapat hasilkan sebuah manuskrip yang tebal gegila seperti itu? Itu saya tak tahu. Novel terbaru Hasif Hamsyari pula, Bintang Madu.

Sesungguhnya saya sangat cemburu dengan kebolehan mereka menghasilkan manuskrip yang bagus-bagus. Tambahan pula nanti bulan depan, seorang lagi pendatang baru dalam dunia penerbitan novel, iaitu Adilah Zulkiffli akan melancarkan novel pertamanya berjudul Ameer dan Klik! Hebat, bukan?

Sebab itu saya sekarang sudah begitu bersemangat untuk menulis manuskrip. Yang penting, siapkan dahulu manuskrip. Jangan terlalu memikirkan kesempurnaan. Alright? Nanti lepas peram satu hari baru baca dan edit semula.

In sha Allah, saya akan menulis manuskrip ini di bawah terbitan DY Kreatif Network, sebuah syarikat penerbitan novel yang masih baru lagi dengan produk pertama mereka ialah Dear Yayah Catatan dari Eau Claire.



Mohon doa dari anda semua! ^_^

Assalamualaikum.

Sunday, May 11, 2014

Matrik : Warna-Warni Minggu Orientasi (Bahagian 1)

Assalamualaikum.

Alhamdulillah. Allah masih lagi memberi kekuatan untuk diri ini bagi melakarkan coretan yang terlintas di hati. Oh ya, tahniah kepada adik-adik yang dapat tawaran menyambung pengajian melalui UPU. Jangan kecewa bagi yang tak dapat tempat di IPTA. Allah ada perancangan yang lebih baik dari apa yang adik-adik fikirkan. Masuk saja ke form 6 dan matrikulasi. Kan bagus? ^___^

So kali ini saya akan berkongsi pula cerita mengenai apa yang saya lalui sepanjang Minggu Pengurusan Pelajar Baru Kolej Matrikulasi Labuan (MPPB) atau Minggu Orientasi atau Minggu Penuh Penyeksaan Beb. Eh. Sebab ramai (ceh ramailah sangat) yang inbox dan komen di FB, bila nak update entri? Alhamdulillah, ada juga yang sudi membaca tulisan kecil ini. Nangis.

Tilam Nan Lembik

Perjalanan MPPB bermula setelah kami semua selamat ditinggalkan oleh ibu bapa kami (bagi yang datang dengan ibu bapa of course). Yang datang secara solo, hmmm, entahlah dorang, tak sure juga apa perasaan yang mereka rasakan. Macam saya, lepas mummy peluk saya, saya menangis sekejap, lepas tu dah, masuk bilik macam orang asing. Tak tahu nak buat apa. Memandangkan masa tu roommates saya masih lagi ada parents dorang, saya pun tak tahu nak buat apa. Yalah kan, first time duduk asrama, jakun. Awkward. Last-last saya pura-pura tidur di katil saya yang tak berapa empuk tu. Sumpah, tak empuk. Tilam sayalah yang paling tak empuk antara keempat-empat tilam yang ada dalam bilik saya. Huh. Sampai hati dorang bagi aku tilam yang lembik dan dah berbau. Tahulah aku last person yang masuk ke bilik tu. Tak apa. Husnudzon. Bersangka baik. Erk. Lupa nak introduce kat you alls my roommates. Seorang namanya Amirul Izzad, asal Ranau. Badan tegap dan ala-ala Korea Kadazan.  Haha. Tapi dia sangat peramah. Saya rasa dia roommate pertama yang tegur saya. Yang kedua, Wesley, orang Sarawak dari Sibu. Orangnya pendiam, serius, dan tak ada perasaan. Haha. Yang ketiga, Gary, dia pun orang Sarawak, hmm dia ini okey-okey je kot. Saya tak berapa nak explore mamat ni sebab masa kuliah bermula dia dah pindah ke UiTM dalam Diploma Ukur Bahan. Uhuk.

Pengagihan Bantal

Kemudian ada pengumuman dari Fasi, beritahu kat kami semua, sila ke stor asrama untuk ambil bantal. Saya pun pergilah jalan seorang diri. Solo-solo okey. Roommates saya semua entah ke mana. Dapat saya saksikan budak-budak lelaki berbaris panjang, menanti giliran untuk menuntut bantal mereka. Sempat juga saya saksikan gelagat mereka, ada yang nakal bukan main gila, ada yang pendiam, ada yang suka berborak sampai pekak telinga, ada yang bukan main samseng. Macam-macam. Dalam hati saya sempat berkata-kata, macamanalah hari-hari seterusnya kehidupan penuh lara dugaan saya di KML ini. Hish-hish. Sangkaan saya, kalau budak-budak yang dapat matrik ni, mesti yang intelligence tinggi, yang perangainya elok, budi bahasa tinggi dan akhlak mulia pekerti gitu. Cewah. Tapi, sangkaan saya meleset. Tidak semua yang begitu. Uhuk.

Maghrib Pertama saya di Al-Irfaan

Salah satu benda yang saya rasa pelik adalah bunyi siren yang tak berapa elegan. Siren di blok-blok asrama macam siren ada kebakaran, atau kecemasan. Eh sekejap, siren tu bukan memang bunyinya macam tu ke? Hmmm lantaklah. Sebenarnya saya lagi suka kalau bunyi deringan pengumuman kolej ditukar kepada bunyi deringan KLIA. Lebih elegan, lebih santai dan comel. Hehe. Eh eh dah tersasul.

So, fasi buat pengumuman lagi, semua pelajar muslim wajib berada di Surau Al-Irfaan sebelum Maghrib, yang non-Muslim di Dewan Mutiara. Saya pun bersiap, mandi. Nasib baik bilik air dekat je dengan bilik saya. First time mandi tempat orang. Jakun. Kena jaga adab, tak boleh masuk bilik air dengan tuala yang tak menutup aurat dengan sempurna. Sini bukan rumah. Ngeh ngeh. Kemudian, hmmm, ingat nak pergi Surau dengan Amirul tapi dia tak ada, mungkin dah pergi kot. Hmm, once again, saya kena ke surau solo-solo. Uhuk. Nangis. Dahlah malu dan jakun tak ada sesiapa yang nak temankan saya. Uwaaa. Rasa nak menangis menonggeng. Tak apalah. Tabahkan hati. Surau Al-Irfaan dekat je dengan blok saya. Jalan kaki 5 minit dah sampai. Tapi oleh sebab masa tu kan first day, yeah, you know, first day kan masih freshie gitu, saya guna jalan jauh (yang lorong menuju ke Dewan Kuliah yang ada bumbung tu bha, nah kau sekali terkeluar Sabahku -.-) untuk sampai ke Surau, padahal kalau ikut jalan tepi blok asrama lagi cepat sampai.

Dah sampai. Wuduk. Masuk. Keseorangan. Macam orang jakun. Lepas solat Maghrib. Ada kuliah agama. Okey, boleh tahan. Kemudian sambung pula Solat Isyak. Hmmm, macam tak ada perasaan pula saya nak tulis betapa bertuahnya, indahnya dan manisnya dapat solat berjemaah beramai-ramai dengan kawan-kawan lain di Surau Al-Irfaan. Allahuakbar.

Sekadar gambar hiasan. Padahal masa ni kami Solat Jumaat. 


Taklimat bersama Fasi-fasi yang Awesome

Kemudian kami pun dikerah masuk ke dalam Dewan Mutiara. Hah. Part nilah yang  paling saya tak boleh lupakan sampai bila-bila. You all kena ingat, semua pelajar ada lebih kurang 2000 plus plus. Ingat semua orang boleh ke duduk dengan selesa? Masa nilah korang akan dengar fasi korang jerit 'COMPRESS' yang membawa maksud, padat-penuh-himpit-mampatkan ruang kosong yang ada, supaya kawan-kawan yang lain dapat muat-muat masuk. Gila. Dahlah dengan keadaan yang sempit, air-cond pula tak cukup menampung semua pelajar. Panas. Macam kena sauna okey. Nasihat saya, bawalah kipas-kipas korang tu, tak pun beli kipas elektronik, guna sepanjang taklimat anda di Dewan Mutiara. Sebab, memang panas gila beb. Peluh mencurah-curah. Belakang badan saya habis basah lencun. Macam-macam bau yang korang akan hidu nanti. Oh. Pengsan.

\
Muka-muka kena Compress.


Kami diperkenalkan dengan fasi-fasi kami sepanjang MPPB berlangsung. Abang Mam, peneraju utama MPPB yang sporting dan adakalanya serius. Abang Hadi, abang Surau yang menjaga bahagian Disiplin. Dialah yang mengimamkan kami ketika berjemaah di Surau. Orangnya memang lawa dan sejuk mata memandang, asal dari Kelantan kalau tak silap saya. Entah tak ingat. Dia memang tegas lebih-lebih lagi bab agama. Tentang segelintir kami yang lambat bangun Subuh untuk berjemaah, eh yang ini nanti saya cerita kemudian. Kak Sya, bekas pelajar KML yang cute tapi tegas juga. Dialah fasi yang paling banyak memberi arahan COMPRESS kepada kami. Hmmm, siapa lagi ya. Oh. Abang Razi, bekas yang Dipertua JPP 2012/2013, dia jaga bahagian lost & found. Meaning that kalau korang ada barang tercicir, geng-geng dialah yang akan pungut dan buat promosi atas pentas, kot-kot kalau itu barang korang, ha apa lagi, korang naiklah tuntut barang tu. Abang Razi ni memang peramah, tak tegas, rindu dengan telatahnya yang humor dan comel. Eh. Tapi kan, korang takkan jumpalah semua fasi ni nanti, sebab fasi-fasi yang akan jaga korang nanti adalah terdiri daripada rakan-rakan saya sendiri. Muahahahahahahaha. Jangan risau, saya kenal dengan MC di dewan nanti. Namanya abang Hanafi. Tembam tapi comel dan peramah. Jangan cari fasal dengan dia tau, dia aktif Zumba okey. Kalau tak ada yang kena Zumba balik oleh dia. Haha.

Yang baju hitam, abang Mam, yang hijau, abang Zainal. Kedua-duanya fasi yang sporting gila. :3


So, taklimat dari mereka macam biasa, apa jadual esok, baju apa perlu pakai esok, apa tak boleh buat, hormat fasi dan pensyarah, blah-blah-blah. Korang akan dengar benda-benda semua tu again and again sampai naik jemu dan bosan. Haha.

Malam Pertama

Amboooooooiiiii. Dah macam malam pengantin pula. Lols. Usai taklimat yang panjang lebar, kami pun tiba di bilik masing-masing, masa tu kalau tak silap saya dah nak pukul 12 tengah malam. Punyalah penat gila. Dahlah baju belum dicuci. Lantaklah. Sebab baju tu kena pakai balik keesokan harinya untuk sesi senamrobik petang. Berbau? Saya dah kata, lantaklah! Kalau tak nak disound oleh fasi baik jangan cari fasal. Haha. Dalam bilik tu saya ada jugalah berborak sebentar dengan roommates, tapi macam biasa, yang paling peramah Amirul. Wesly yang serius tu macam tak nak cakap dengan saya je. Hmmm, saya dah kata, dia jenis manusia yang serius dan penuh misteri. Gary pula, hmmm, main komputer game kot. Tak ingat. Alahai. Hahaha. Kami kena bangun keesokan paginya pada jam 4. Kena bersiap untuk solat berjemaah di surau. Kena pakai baju formal pula. Bayangkan, tidur lambat, bangun awal. Cukup ke tak nak rehat tu? Alahai. Tak apa, baru hari kedua. Lama-lama biasalah tu.

Kuliah Subuh Yang...

Saya dah kata, siren yang fasi pasang tu agak menakutkan dan melahirkan rasa cuak. Punya kelam-kelibut saya nak urus persiapan diri, nak kena mandi apa semua. Tengah-tengah nak mandi tu pun siren tu berbunyi. Alahai.

Okey, siap! Macam biasa, saya pergi ke Surau seorang diri dan macam biasa juga, saya ikut jalan yang jauh tu untuk sampai ke Surau, sebab masa tu saya tak tahu pun ada jalan shortcut. Punyalah saya tengok semua budak pakai baju yang smart-smart, siap bertali leher di pagi subuh yang buta ini, semata-mata ke Surau untuk Solat Subuh berjemaah.

 Usai solat Subuh, ops, ada kuliah Subuh? Okey fine. Saya pun duduklah dengar apa yang pensyarah tu syarahkan. Oh ya, masa tu kan, yang bagi kami kuliah Sir Nik, dia, kalau buat kuliah agama, dia guna bahasa Inggeris. Apa? T____T Dahlah sepatah perkataan pun saya tak faham apa yang dia cakap, mikrofon yang dia pakai tak dekat sangat dengan mulutnya, susah saya nak dengar setiap butir perkataan yang dia tuturkan. And then ada satu part yang lucu, dia ketawa, students lain pun ketawa, dan saya pun terpinga-pinga, sebenarnya apa yang mereka ketawakan? Saya langsung tak faham di mana lawaknya. Nak nak masa tu semua orang keletihan kan bangun Subuh, sampaikan saya sendiri terlelap. Ngantuk! Allah. Maaf ya Cikgu Nik. Hehe.

Tengoklah masa ni semua orang masih mamai dengan Kuliah Subuh. Ada yang siap buat air liur.


Kena Compress Lagi

Again, lepas dengar Kuliah Subuh yang saya tak berapa faham inputnya, kami semua dikerah lagi untuk masuk ke Dewan Mutiara yang sememangnya panas gila. Compress! Compress! Compress! Naik berdesing dah telinga saya dengar arahan penuh puaka cuak ni. Bayangkan, kami semua pakai baju formal, yang lelaki dengan baju kemeja, dengan tali leher, kena himpit lagi, panas! Peluh? Jangan cakap, semua orang dan bermandi peluh, free-free dapat sauna. Berbau? Oh, memang. Tapi, tak jugalah sebab kami semua kan baru je mandi, so masihlah ada rasa wangi di situ. Gitu.

And then kami ada macam-macam agenda di Dewan Mutiara. Taklimat akademik, masa ni Tuan Nazaruddin berucap. Beliau ialah Ketua Jabatan Sains KML yang sporting. Masa nilah dia terangkan mengenai program pengajian yang ditawarkan, Modul 1, 2, 3, PDT, Akaun. Macamana nak tukar aliran sains ke akaun, macamana nak tukar Modul. Ada kes tertentu, seorang pelajar wanita cina, dia tanya soalan, boleh tak dia tukar dari Akaun ke Sains? Saya pun terkejut punya main. Dia ni ada asas sains ke tak? Amboi, punya main banyak saya bersangka buruk. Husnudzon okey, bersangka baik. Rupa-rupanya dia ni dulu ada ambil subjek sains tulen, tapi sistem letak dia dalam aliran akaun. Wow. Ada juga ya kes macam begitu. Kemudian ada lagi seorang budak lelaki cina, dia tanyalah, "Boleh ke saya carry up semua subjek di Matrik ni dan adakah peluang saya untuk mendapat 4 Flat tinggi?" Amboi, bukan main lagi ek! Terus semua budak dalam dewan bising dan buat bunyi sumbang. Miahahahaha. Kesian budak cina tu. Baru hari kedua dah berangan nak dapat 4 Flat. Bagus, bagus. Ada semangat dan azam yang tinggi.

Dah selesai taklimat tu, tiba satu slot. Kami ditayangkan beberapa video. You know, dorang rakam dan snap gambar-gambar kami masa hari pendaftaran semalam, kemudian dijadikan sebuah filem pendek. Dahlah tu keluarga dah nun jauh balik rumah, apabila saya tengok video tu, punyalah tak tahan sebak. Menangis. Saya menangis bersungguh-sungguh, terharu, sebak, sedih. Budak lelaki di depan, kiri, kanan, belakang saya jangan cerita. Siap tarik hingus lagi. Nak-nak dorang pasang lagu Ayah dan Ibu dendangan Sudirman. Lagilah feeling habis! Nasihat saya, bawalah tisu banyak-banyak atau sapu tangan semasa berada di Dewan Kuliah. Akan ada banyak slot yang membuatkan anda rasa menangis. Percayalah.

Perjumpaan Mentor-Mentee

Perjumpaan mentor-mentee tu dibuat untuk sesi ice-breaking dengan kawan-kawan baru selain taklimat daripada mentor yang terdiri daripada pensyarah KML sendiri. Mentor saya masa tu namanya Puan Suhana, seorang pensyarah Biologi yang cute dan sporting. Oh ya, korang boleh tahu nama mentor korang ketika mendaftar buat kali pertama di KML.

Kami buat sesi taaruf. Memperkenalkan nama, asal, aliran apa, modul apa semua. Memang best, dapat jumpa pula dengan kawan-kawan baru, haha. Tapi sekejap je berjumpa, start je minggu kuliah semua dah macam tak kenal each others, maklumlah lain kuliah, lain modul, macamana nak jumpa? Haha.

Puan Suhana terangkan kepada kami kehidupan di matrik yang kedat dan padat jadualnya. Ada juga dia bagi kami sedikit motivasi. Tentang pengurusan masa yang berkesan. Tentang itu, tentang ini. Blah blah blah.

Kasut Kuliah Tercabut

Selepas Zohor, kami kena pergi lagi perjumpaan Mentor-mentee ni untuk urusan penghantaran dokumen rasmi dan borang perjanjian. Kalau tak ada borang perjanjian ni, tak bolehlah dapat elaun kan. Masa saya on the way nak ke bilik tutorial, saya dapat perhatikan kasut saya yang dah nak tercabut tapaknya, tapi saya gagahkan diri juga nak pergi. Tapi, tapi. Uhuk. Tengah bersemangat saya nak menuju ke bilik tutorial, pliakkkkkkkkkkkk. What? Tapak kasut saya tercabut? Oh my! Malu! Segan! Rasa nak menyorokkan wajah yang tebal ini dalam lubang tandas! Sebab kebetulan masa tu bilik air dekat je. Budak-budak pun dah berpusu-pusu nak cepat ke bilik tutorial.

Saya pula, entahlah. Bingung. Saya call abah saya, saya menangis, saya beritahu kasut saya yang putus. Kemudian ada abang fasi datang, namanya Abang Muhaimin, dia tengok kasut saya tercabut. Saya pun, hmmm, entah. Awkward. Nasib baiklah masa tu semua orang dah masuk bilik tutorial, so agak lengang kawasan saya berdiri tu. Dia kata kepada saya, awak kena hadir ke perjumpaan tu sebab ada taklimat penting. Dalam hati saya cakap, 'ya aku tahulah ada urusan penting, nak kena hantar dokumen entah apa-apa semua tu.' Kemudian saya, entahlah. Saya serahkan panggilan telefon abah saya kepada abang Muhaiman, minta dia yang uruskan segalanya. Aduhai. Terserlah keanak-anakan saya di situ. Sudah besar panjang, masih tak pandai nak urus diri! Abang Muhaimin tu pula tolak, mungkin sebab dia pun hairan kenapa saya nak dia jawab panggilan abah saya. Last-last abang Muhaimin tu kata, pakailah kasut sukan. What? Itu lagilah malu! Siap-siap pakai baju formal, seluar slack hitam, necktie semua dah kemas, tapi pakai kasut sukan? Oh my! Saya pun geleng kepala laju-laju sampai nak tercabut. Kemudian, saya kata, tak apalah, saya pergi dulu. Saya call lagi abah saya, abah saya bagitau, nanti kak Yusrina (kawan kepada kakak sepupu saya yang mengajar di Labuan) akan ambil saya pada petang tu juga untuk beli kasut baru. Alhamdulillah. Ada juga jalan penyelesaiannya.

So saya pun masuklah semua ke bilik tutorial itu dengan berjalan macam seorang badut, kasut kanan tinggi, kasut kiri rendah. Berjalan terkedek-kedek, terjongkang-jongket, terseret-seret. Memang memalukan. Kemudian saya duduk di penjuru kelas, sengaja mengasingkan diri. Masa tu Puan Suhana belum sampai lagi. Ada beberapa budak perempuan tegur saya, kata, kenapa kamu duduk di situ? Oleh sebab dah tak ada sesiapa lagi yang faham bahawa kasut yang saya pakai, bahagian sebelahnya, tercabut tapaknya, maka saya luahkan jelah dengan dorang apa yang berlaku tadi. Saya angkat kasut tu tinggi-tinggi, bagitau kat dorang, kasut saya tercabut. Dah. Lega. At least ada juga yang simpati kan. So, pengajaran untuk hari ini, lain kali, beli kasut, belilah yang mahal, berjenama dan berkualiti tinggi. Jangan lupa dijahit ketat-ketat, supaya tahan lama dan tahan lasak. Tak adalah nanti ada yang terpaksa menahan malu dan buat hingus. Uhuk!

Sampai sini je kot. In sha Allah, bahagian 2 akan menyusul. Terima kasih kerana sudi membaca.

Saya nak minta doa dari semua pembaca, agar pegawai yang urus temuduga biasiswa MybrainSC saya tu, dilembutkan hatinya agar membenarkan saya untuk menyambung pengajian dalam bidang Kimia Industri di sekiranya saya lulus mendapat biasiswa. Terima kasih sayang-sayang semua.

Assalamualaikum.