Thursday, March 7, 2013

Novel Akan Terbit - Aku Suka Dia

Assalamualaikum.

Mesti semua orang pernah dengar lagu Aku Suka Dia, nyanyian Ainan Tasneem yang comel begitu kan? Sampaikan adik-adik lelaki aku yang keras tu pun tergila-gila nak dengar lagu ni berulang-ulang kali. Tak bosan! Aku pun dah terjangkit dengan virus adik-adikku, akhirnya aku sendiri pun suka dengar lagu ni. Mungkin sebab ada bersangkut-paut dengan pengalaman bercinta kot? Hahaha. Sebenarnya aku tak pernah bercinta. 

Oh jangan salah sangka. Ini bukan novel adaptasi dari lagu ya. 

Novel bertajuk 'Aku Suka Dia', karya Iman Zahra (nama sebenar Jaimah Kahar) bakal terbit 11 7 Mac 2013 ni. Tapi kena ambil masa berminggu-minggu lah nak kena hantar novel ni, bukan di Semenanjung Malaysia je, bahkan di Sabah dan Sarawak okey.

Tajuk asal novel ni ialah Guruku Cintaku Cikgu Itu Kekasihku. Amboi, sesak nafas aku nak baca tajuk ni! Hehe kak Jaimah jangan marah bila baca ayat ni ya! :p

Last-last ditukar menjadi Aku Suka Dia. Macam novel Awak Semanis Red Velvet tahap kemanisannya.

Sangat sweet tajuknya, sama macam lagu Ainan Tasneem ni. Jadi bila baca novel ni nanti mungkin aku kena pasang lagu Aku Suka Dia, dapatkan feeling-feeling sikit, sambil berangan-angan menjadi hero novel seperti dalam novel Separuh Potong Piza. Berangan nampaknya aku?

Ada yang kata cover ni sama macam di Istanbul. Eh?



















Aku undi kaver B ketika sesi pengundian kaver novel dijalankan di Facebook. Sebab ia lebih comel dan terserlah ke-kpop-pannya.

Pada asalnya nama pena yang dipilih ialah Permata Nilam dan Dania Deliya (Watak utama novel ni), tapi atas arahan editor, disuruh tukar jadi Iman Zahra. Cantikkan nama tu?

Harga : RM 18 (Semenanjung Malaysia), RM 20 (Sabah & Sarawak)
Jumlah Muka Surat : 392
Kategori: Novel Dewasa, Novel Chiclit
Penerbit: PTS One Sdn Bhd

Sedikit sedutan sinopsis novel yang sungguh comel ini.

"Nia Deliya dan Dennis Lee bersahabat baik. Disebabkan suatu insiden, timbul salah faham antara mereka hingga merenggangkan perhubungan mereka. Selepas bertahun-tahun terpisah, mereka dipertemukan semula. Mereka tidak lagi seperti dahulu. Mereka seperti orang asing di mata orang lain dan masing-masing tidak pernah menyatakan kepada sesiapa yang mereka saling mengenali suatu ketika dahulu."

Final cover novel 'Aku Suka Dia'


Kalau tak puas hati lagi dengan sinopsis pendek tu, boleh baca yang versi panjang ni pula.

"Tiada insan yang dapat menidakkan rasa kasih dan cinta yang hadir dalam diri. Perkhabaran yang disampaikan oleh Dennis Lee kepada mama Nia Deliya nyata mengubah dirinya. Niat Dennis Lee hanya satu, tidak mahu Nia Deliya terus hanyut dalam rasa cinta kepada guru mereka, Cikgu Elvart Hee. Nia Deliya memusuhi Dennis Lee selepas kejadian itu walaupun mereka pernah berteman baik.
Tahun silih berganti. Nia Deliya bertemu kembali dengan Dennis Lee di sekolah tempatnya mengajar. Dennis Lee juga bergelar guru sepertinya. Perasaan Nia Deliya terusik apabila Dennis Lee berpura-pura tidak mengenalinya.
Di sekolah itu juga, berputiknya rasa cinta yang bersegi-segi. Cikgu Rizal dan Cikgu Shahrie Bahrie menyukai Nia Deliya. Cinta Cikgu Shasa hanya disemai untuk Cikgu Rizal. Kasih Dennis Lee pula terpendam sekian lama untuk Nia Deliya.
Cinta Nia Deliya hanya kepada insan yang bernama Amir Hamzah. Permintaan mamanya yang mahukan dia menerima lamaran anak angkatnya meresahkan Nia Deliya.
Nia Deliya dilema antara Amir Hamzah ataupun pilihan mamanya? Bagaimana pula dengan kisahnya dengan Dennis Lee? Siapa pula Amir Hamzah Lee bin Abdullah? Dapatkan novel ini bagi mengetahui erti pengorbanan dan keikhlasan."

So, bagi sesiapa yang nak cuba baca novel ni nanti bolehlah dapatkan di pasaran ya. Ceritanya syariah-compliant, tak ada adegan pegang-pegang tangan antara lelaki dan perempuan bukan muhrim mahram. Sesuai dibaca untuk semua, khususnya yang masih sekolah menengah, menuntut di pengajian tinggi, atau sedang tunggu pinangan dari pihak lelaki!
Alright. Support Malaysian novels ya kawan-kawan.
Assalamualaikum.

8 comments:

  1. wahh mcm best je. nak header free bgi laa detailnye ye :)

    http://catberrymilk.blogspot.com/2013/03/nak-free-header.html

    ReplyDelete
  2. wahhh, tak sabar pula nak beli. hehehe. sya pun suka cover yg B tu. :3

    ReplyDelete
  3. layaknya novel ni sesuai utk my adik2 la..hehe..

    ReplyDelete
  4. dah baca novel ni ke? sempurnalah sinopsis yg adik tulis tu heheheh. tqvm ats sokongan adik utk novel pertama akak.

    ReplyDelete
  5. Oo kaki novel lah Wan ni ya :)
    Semoga selamat semuanya di tempat kamu tu :)

    ReplyDelete
  6. alamak akk nie bukan kaki novel ekeke
    tapi menarik2 niee ;)

    ReplyDelete
  7. dah bli ke?best ke?

    http://kisahhidupku1999.blogspot.com/

    ReplyDelete

Sila tanda 'Notify Me' supaya anda mendapat balasan komen dari saya in sha Allah. :)