Thursday, May 31, 2012

Pilihlah Aku Menjadi Pengawas

Assalamualaikum.

Hari ini hari Khamis. Hari ini hari penutup untuk bulan Mei. Hari ini juga ialah Hari Tanpa Tembakau. Tetapi, ayat-ayat tadi tiada kena-mengena pun dengan tajuk entri saya pada hari ini. Harap maklum, lalala.

Entri ini sebenarnya sudah lama saya patut tulis, tetapi oleh sebab sering diganggu oleh makhluk-makhluk halus yang sememannya halus (okey tipu), jadi entri ini tertunggak selama 3 bulan. Hahaha.

Entri ini saya dedikasikan buat semua adik-adik, yang teringin untuk menjadi pengawas sekolah. Malah, entri ini juga sebenarnya juga didedikasikan kepada Cik Riesya Najla yang telah meminta saya untuk menulis entri ini. Riesya Najla ialah rakan FB saya yang sangat comel. Kalau mahu tahu, beliau merupakan seorang bakal novelis. Eh, nanti-nantilah saya cerita fasal Riesya Najla. Takut nanti entri ini terpaksa ditukar tajuknya kepada 'Penulis Muda : Riesya Najla'. Lalala, jangan marah Riesya!

Okey baiklah, tuan-tuan dan puan-puan, sila pasangkan tali keledar anda kerana sebentar lagi kita akan berlepas dari Lapangan Terbang Antarabangsa Kota Kinabalu. Okey melalut. Boleh tukar tajuk menjadi Pilihlah Aku Menjadi Pramugari. Wah, tapi tajuk ini ialah tajuk novel. Tidak percaya, silalah percaya.

Sebelum saya sambung, mari saya hidangkan anda dengan gambar rakan-rakan kelas saya yang memakai tali leher pengawas. Wah, pasti anda cemburu. India dan Cina. 1 Malaysia begitu.
Untuk menjadi seorang pengawas, kita perlulah mempunyai sikap hemah tinggi, jujur, bertanggungjawab, adil. Hemah tinggi maksudnya awak dan awak perlulah menunjukkan sikap yang dihormati oleh orang lain, seperti menghormati guru, membantu guru angkat buku ke pejabat walaupun pejabatnya cuma sebelah kelas saja, dan sebagainya. Jujur juga penting untuk menjadi seorang pengawas. Kalau tidak jujur, anda akan dikira pecah amanah. Wah macam main politik begitu. Okey sambung. Jadi pengawas perlulah memiliki sifat jujur terhadap diri dan orang lain. Ketiga, bertanggungjawab. Seorang pengawas perlulah bertanggungjawab terhadap segala amanah yang diberikan. Dan yang keempat, adil. Maksud adil di sini, seperti dengan rakan-rakan anda. Kalau anda nampak rakan anda bawa handphone ke sekolah, sepatutnya anda menasihatinya. Dengan orang lain anda boleh pulun marah-marah sampai sakit tekak, tapi dengan rakan baik anda sendiri, anda buat tidak endah sahaja. Okey faham? Wah, perenggan ini boleh jadi model jawapan untuk soalan Pendidikan Moral tingkatan 1.

Biasanya, bagaimana guru itu boleh pilih pengawas? Ingat senangkah guru-guru itu mahu main hentam lantik pengawas sebarangan? Ada beberapa kaedah sebenarnya sistem perlantikan pengawas di sekolah. Ada yang perlu temu duga, ada yang cikgu sendiri lantik pengawas, sampaikan pelajar yang dilantik itu terpinga-pinga sedangkan dia tidak suka.

Tips menjadi gemuk, makanlah KFC banyak-banyak. Eh silap. Tips untuk menghadapi temu duga pemilihan pengawas. Biasanya calon akan ditemuduga di sebuah bilik, kalau di sekolah, di dalam bilik disiplin, tapi saya lain pula sebab saya ditemuduga dalam pusat sumber, lalala.

Anda perlu tahu membahagikan tiga kategori kesalahan, ringan, sederhana dan berat. Sebab manalah tahu nanti panel (ceh panel konon) akan tanya anda soalan seperti ini, "Riesya, menari tarian dangdut di sekolah adalah kesalahan jenis apa?" Maka anda perlu bersedia lebih awal. Alah, boleh baca dalam buku peraturan sekolah. Bacalah berulang kali kalau begitu bersemangat untuk menjadi seorang pengawas yang dedikasi. Oh begitu.

Selain itu, dia juga akan tanya suatu situasi, jadi anda kena menjawab untuk tindakan terhadap situasi tersebut. Contohnya, "Riesya, sekiranya anda ternampak rakan lelaki anda membawa lipstick merah ke sekolah, apakah tindakan anda?" Dari situ, panel itu akan dapat menilai anda berdasarkan jawapan yang diberikan.

Perlu diingatkan, sebelum anda menjalani sesi temuduga, pastikan penampilan anda itu adalah standard sekolah. Eh mestilah, ini kan wajib. Lelaki, pastikan baju anda tuck-in. Bak kata pengetua wanita sekolah saya, "TUCK IN YOUR SHIRT!". Rambut jangan terpacak macam duri landak lalala. Perempuan, kain jangan ada yang singkat, yang bertudung itu mesti melebihi dada dan bahu. Kalau tidak, tidak bermaknalah anda memakai tudung yang sepatutnya menutup mahkota anda itu.

Lastly, banyak-banyaklah berdoa. Pastikan niat anda itu betul. Menjadi pengawas kerana Tuhan, kerana mahu menyediakan suasana sekolah yang aman dan harmoni. Bukannya semata-mata mahu menjadi glamor dan popular. Kalau mahu jadi vogue, silalah masuk kumpulan The Wannababes yang sememangnya gedik gila hendak mampus! Hehehe.

Okey, selamat tinggal Mei. Hello Jun. 

Oh ya, kepada Encik Amirul Azman Cheah, nantikan pula entri saya yang anda idam-idamkan itu. 

Assalamualaikum, jumpa lagi! ^_____^

Saturday, February 11, 2012

Matematik Tambahan : Susah atau Senang?

Hai, hai, hai. Selamat sejahtera warga Malaysia, Indonesia, Singapura dan siapa-siapa yang faham bahasa Melayu.

Pejam-pejam celik-celik, sudah bulan Februari. Apa? Cepatnya masa berlalu! Sepantas kilat, selaju halilintar, secepat jet pejuang berkelajuan paling tinggi! Masa sememangnya tidak mahu menunggu kita. Bila kita sering tangguh-tangguhkan kerja, kita akan rasa masa masih banyak, sedangkan masa sentiasa bergerak laju ke depan. Macamana mahu kejar masa? Disiplinkan diri.

Anyway, entri kali ini bukanlah tentang esei 'Pengurusan Masa yang Bijak Menjamin Kecemerlangan Individu', tetapi mengenai pandangan saya tentang subjek yang selalu digeruni oleh budak-budak sekolah, khususnya yang memang tidak minat dan akan berlari lintang-pukang sampai terjatuh ke dalam longkang apabila melihat nombor-nombor. Bezanya, nombor-nombor bercampur dengan x, y, f(x), cos, tan, sin, segi tiga piramid, simbol cermin mata vogue, kuasa-kuasa dua dan tiga, graf yang ke atas ke bawah ke atas ke bawah, dan yang sekufu dengannya.

Bagi budak-budak selain aliran sains, sememangnya subjek ini hanya matapelajaran tambahan elektif yang mereka boleh sesuka hati mengambilnya. Namun, untuk jurusan sains tulen yang sememangnya tidak dapat disangkal lagi kesainstulenannya, subjek ini dianggap subjek berani mati! Tak tahulah, mungkin anda, anda dan anda yang sedang membaca entri ini mungkin terdiri daripada kalangan budak-budak yang pro dan selalu dikejar-kejar oleh budak-budak untuk minta ajar.

Matematik Tambahan atau nama english a.k.a. modennya Add Maths ini sememangnya merupakan subjek yang konon-kononnya akan memberikan peluang yang cerah kepada calon lepasan SPM bagi melanjutkan pelajaran ke matrikulasi. Namun, tahukah anda bahawa terdapat sesetengah pelajar apabila menghadap saja subjek ini boleh menjadi meroyan, histeria, gila, sawan babiiez dan akhirnya pengsan terlentang? Okey, tipulah kalau tak ada salah satu dari atas ini. Antaranya ialah saya sendiri. Kenapa?

a) Setiap bab adalah pelik 
     Terdapat 21 bab keseluruhannya dalam mata pelajaran ini. Setiap bab sememangnya mendatangkan satu perasaan yang aneh dan janggal apanila kita menelusurinya. Contohnya, bab differentiation semasa tingkatan 4. Terus terang saya katakan, saya tidak memahami konsep ini. Malah, semasa excel tahun lalu, saya langsung tak jawab soalan-soalan differentiation walau 1 pun!

b) Masa menjawab kurang mencukupi.
     Untuk membuat satu soalan sahaja, perlu memakan masa berminit-minit, malah berjam-jam untuk menjawabnya.  Sudahlah nanti masa exam masa yang diperuntukkan ialah 2 jam 30 minit. Bagi budak-budak bodoh lembab macam saya, masa itu sememangnya tidak mencukupi. Kadang-kadang sakit hati juga sebab tak dapat siapkan kesemua soalan, tapi apa boleh buat? Tettt! Masa dah tamat.

c) Soalan-soalannya berbelit-belit dan susah untuk difahami
     Ini yang paling saya gerun sekali. Soalan Add Maths sudahlah saya sendiri kena melakukan aksi menggerak-gerikan bebola mata dengan had laju yang sederhana lambat semata-mata mahu mengetahui apa sebenarnya yang soalan itu mahu. Antara perkataan-perkataan yang saya akan berasa cuak dan cemas menengoknya ialah show that, express blahblahblah in term of lalala.



Namun, di mana ada kemahuan, di situ ada lubang tandas. Silap, di situ ada jalan untuk pergi ke tandas. Semua subjek juga begitu. Kita tak bolehlah nak salahkah guru yang mengajar kita itu tidak cukup pandai, atau mengutuk pengarang buku teks add maths sebab tak pandai menulis.

Bukankah sekarang kita ada banyak rakan yang mahir dalam subjek ini? Tanya saja kepada mereka. Awal-awal pagi lagi tunggu depan meja buat muka secomel-comel yang mungkin. Kemudian minta tunjuk ajar. Kalau dia tak mahu ajar, ugut dia dengan perkataan 'kalau kau tak ajar aku add maths, kau sombong!'

Kalau masih tak faham kan ada cikgu! Jumpa cikgu di bilik guru. Kita paksa cikgu add maths ajar kita sampai pandai. Kan tugas guru ialah memandaikan bangsa. Takkan cikgu itu sendiri tak nak ajar kita? Kalaulah ada segelintir yang begitu, masyaALLAH. Okeylah, mungkin tidak ada, tapi mana tahu kalau ada yang jenis begitu?

Buat banyak latih tubi. Buat, buat dan buatah sebanyak mana soalan add maths. Lepas tu minta cikgu semakkan. Beritahu dia apa yang perlu kita perbaiki.

Ingat! SPM tinggal beberapa bulan lagi. Oh ya, sebelum itu saya nak beritahu bahawa bukan semua tips nak mahir add maths, yang saya buat, itu hanyalah cadangan yang tak berapa bernas yang lahir dari kepala otak saya sendiri. Saya pun manusia biasa. Saya juga tak suka sangat dengan add maths sebab saya tahu saya takkan lagi jumpa add maths lepas SPM. Namun, demi menghargai susah-payah mummy dan abah saya yang selama ini sokong aliran sains tulen saya, jadi saya perlulah menunjukkan sikap anak yang baik. Hehehe.

 Okey, sampai ketemu lagi.

Sebelum itu, idea entri ini saya dapat dari sebuah blog, tapi saya dah lupa namanya. Kalau pemilik blog itu jumpa entri ini, harap jangan marah ya! Tapi, kita bukan ciplak pun. Sekadar ambil idea yang sama. Tulisan dan isi saja berlainan sikit. Al-maklumlah, saya kekeringan dan kekontangan idea. Hahaha. ^___^



Monday, February 6, 2012

Al-Fatihah Untuk Ayahanda kepada Ayahanda Saya.

Salam Maulidur Rasul.

Al - Fatihah saya ucapkan kepada Allahyarham Haji Rilay a.k.a. ayahanda kepada ayahanda saya. Semoga rohnya dicucuri rahmat. Ada hikmah saya terima permintaan ayah saya untuk menjaga arwah atuk saya di hospital sampai bermalam di sana, walaupun terpaksa tidur terkangkang-kangkang atas dua buah kerusi kayu bersofa nipis yang saya cantumkan. Rupa-rupanya, itulah malam terakhir saya dengan arwah.

Sanggup saya bawa sekali buku-buku sekolah yang harus disiapkan. Saya bawa 2 buah buku rujukan biologi dan kimia yang tebalnya sememangya tidak dapat disangkal lagi keseksaannya ketika membawanya.

Arwah atuk seorang yang warak dan alim. Beliau merupakan bekas imam qariah di kampung saya yang jaraknya tidaklah sampai dari Kuala Lumpur ke Kuala Selangor. Beliau seorang yang pendiam dan tidak sesekali bercakap benda-benda yang tidak berfaedah. Dengar-dengar, ibu saya kata arwah atuk merupakan bekas seorang chef ketika zaman penjajahan British.

Berbalik kepada cerita saya di hospital. Sudah dua kali atuk dimasukkan ke dalam hospital. Sakit? Entah sakit apa. Yang pasti atuk sering sesak nafas dan beliau mempunyai sakit athma, hal ini dapat dibuktikan melalui alat yang digunakannya untuk disedut ke dalam mulut.

Malam itu, hanya saya seorang sahaja yang menjaga atuk. Kami sekeluarga bergilir-gilir menjaganya. Saya melihat betapa mesra dan baiknya para jururawat menjalankan tugas yang diamanahkan. Ketika saya sedang siapkan kerja sekolah, sempat lagi seroang jururawat lelaki mendekati saya dan iktu tengok apa yang saya buat. Kalau tidak silap saya, pada bajunya tergantung kad seperti jururawat pelatih dari master skills. Dia berkata kepada saya bahawa dia tidak meminati kimia. Sebab dia kata, dulu masa sekolahnya, dia selalu di'tendang' keluar dari kelas sebab tidak berjaya menyiapkan jadual berkala unsur. Tapi, dia cakap dia hebat add maths. Bagusnya.

Saya mudah mesra dengan jururawat itu sebab dia kata dia bosan. Kebetulan saya tiada teman untuk berbicara memandangkan atuk saya sedang berehat. Dia juga kata sekiranya ada apa-apa, panggil sahaja dia. Kalau mahu tahu sejauh mana ke'henseman'nya, rambutnya seperti keriting dan berkulit lebih cerah dari saya. Tapi ini bukan bererti saya orang negro yang berkulit hitam minyak yang sudah hangus. Harap maklum. Tingginya lebih kurang saja sama dengan saya. Sebenarnya, jururawat lelaki amat kurang di situ, sebab kerjaya jururawat lebih banyak didominasi oleh golongan wanita.

Saya tidak pernah menemani atuk saya untuk ke tandas. Dan ini ialah kali pertama merangkap kali terakhir saya menghantar atuk ke tandas. Kalau mahu tahu, tandas itu hanya dekat sahaja di wad atuk. Di sebelah. Malangnya, tandas itu tidak ada bekalan air pada masa itu. Paip sedang dibaiki. Saya memimpin atuk ke tandas bersama-sama dengan botol air mineral. Katanya, arwah mahu buang air kecil. Tetapi, setelah sekian lama, saya terdengar bunyi anginnya keluar. Rupa-rupanya, dia juga mahu buang air besar. Nasib baik air mineral cukup untuk menyelesaikan proses istinjaknya. Nasib baik juga ada bekas air seperti gelas untuk diisi kopi atau teh yang biasanya digunakan oleh mamak-mamak kedai makan india.

Suasana sangat sunyi. Sememangnya hospital merupakan kawasan sunyi yang mendamaikan jiwa para pesakitnya. Jururawat-jururawat masih tekun bertugas di ruang luar wad. Kesungguhan mereka dalam bekerja sungguh memberikan inspirasi kepada saya ketika bekerja kelak. Kerjaya jururawat sememangnya ialah tugas yang sangat mulia di dunia selain menjadi guru. Atuk aku walaupun sesak nafas, tapi masih sempat memberitahuku sekiranya mahu tidur, gabungkan sahaja kerusi yang bersofa nipis itu. Hati saya begitu sayu. Sukar untuk saya melelapkan mata. Sekejap-sekejap, saya pandang semula jam yang tergantung pada wad atuk saya. Jam 12.00. Sekejap lagi saya pejam dan celik. Jam 2.30. Saya kaget kerana tubuh saya diselimuti oleh selimut pesakit. Saya hairan. Mungkin jururawat lelaki yang mesra itu yang menyelimutkan saya. Baik sungguh dia. Saya main agak sahaja. Mata dipejamkan semula. Sehinggalah 4.30. Kemudian barulah ayah datang menjemput saya kerana saya akan bersekolah. Itulah salam terakhir untuk atuk. Itulah kali terakhir saya kucupkan mulut pada tangannya yang lembik itu.

Tengahari itu, ketika dalam perjalanan pulang dari sekolah ke rumah, saya memberitahu ayahku bahawa saya tidak akan menemani atuk malam ini kerana alasan kerja sekolah. Ayahku tidak memberi sebarang reaksi. Bukan sebab niatku yang tidak ikhlas untuk menjaga atuk. tetapi saya fikir mungkin biarlah ahli keluarga lain pula yang menjaganya. Lebih2 lagi, saya pelajar. Saya bakal menghadapi SPM tahun ini.

Malam itu, malam jumaat. Sebelum itu, abah dan mummy ke hospital. Tiba-tiba, telefon saya berdering.

"Bang, tolong bacakan yasin ya? Untuk atuk..."

Mummy rupanya yang menelefon saya. Saya fikir, mungkin mummy mahu saya bacakan yassin buat atuk yang sedang sakit. Saya menurut seperti apa yang diberitahunya. Saya capai buku yasin dana mengajak adik bongsu saya untuk membaca. Perasaan seperti tidak enak.

"Bang, abang sudah baca Yassin?"

"Hmmm sudah mummy."

"Bang, kalau mahu tahu, masa abang baca yassin, atuk sudah tiada..."

Gugup. Gementar. Kaku Senyap. Desiran angin.

Innalillahwainnailaihirajiun...

Air mata sudah mula membasahi mata. Macam tidak percaya. Saya sangat sangat terkejut. Bagaikan mimpi.

Waktu itu, adikku sudah nyenyak menghasilkan air liur. Saya yang sememangnya seorang penangis tegar meneruskan aktiviti merembeskan air mata.

Sesampainya ke kampung, ketika kereta diberhentikan, air mataku sudah sedia untuk bergenang. Saya tidak kisah melihat ramainya saudara-mara yang hadir. Saya menangis lagi. Ya, saat itu mummy saya memeluk saya. Saya menangis, saat itu abah pula beritahu agar jangan menangis! Saya kisah apa? Saya tetap menangis. Tersedu-sedan, berhingus-hingus saya menangis. Menangis atas pemergiannya pada malam Jumaat yang hening ini. Sesungguhnya, meninggal pada malam Jumaat atau Hari Jumaat merupakan golongan yang mulia di sisi-Nya.

Saya menangis lagi. Auntie-auntie saya memujuk. Sebagaimana mummy saya. Saya tidak pernah merasai tangisan ini. Padahal sebelum ini, ketika nenek saya meninggal, saya hanya menangis ringan. Tapi atuk? Susah untuk saya ungkapkan betapa sayangnya saya pada atuk, betapa rindunya saya ingin menemani atuk solat Jumaat. Atuk sudah tiada. Acara menangisi atuk tetap saya teruskan, sehinggalah reda, mummy saya mengajak saya membaca surah Yassin. Walaupun membaca Yassin, dadaku tetap turun naik dan tersedu-sedan. Mahu membaca sepotong ayat pun bagaikan memerlukan masa yang agak lama.

Saya hairan mengapa saya sahaja orang yang menangis pada malam itu. Sedangkan, biasanya golongan mak cik-mak ciklah yang kuat meraung. Hinggalah hari keesokannya, hari penghulu minggu, saat sesi memberikan penghromatan kepada arwah, mak cik sulungku jatuh pengsan. Saya menangis juga, tetapi tidaklah sekuat dan sehebat lebatnya air mata saya mengalir malam Jumaat itu.

Terima kasih atas teman-teman Facebook yang mengucapkan salam takziah kepada arwah. Kematian itu di tangan Tuhan. Malah ketika saya sedang menaip ini, nyawa saya boleh bila-bila masa sahaja dicabut oleh Izrael atas kehendek Allah SWT.  Oleh itu, ingat-ingatlah selalu kematian. Perbanyakanlah amal jariah. InsyaALLAH, Tuhan pasti memuliakanmu.

Sekian, wasalam.